
Zupa szczawiowa z ziemniakami
- szczaw: 500 g
- masło: 80 g
- jajka: 4 szt.
- śmietana 30%: 100 ml
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- mąka: 5 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- ziemniaki: 5 szt.
- gałka muszkatołowa: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Szczaw: dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Odrywamy ogonki i siekamy w drobne paski.
krok 2
Podsmażanie: w garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła (ok. 30 g). Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, a po krótkiej chwili dokładamy szczaw. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min.
krok 3
Marchewkę i pietruszkę: obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka ze szczawiem, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3 min.
krok 4
Gotowanie zupy: przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, w którym wszystkie składniki będą miękkie.
krok 5
Zasmażka: na patelni roztapiamy 20 g masła i mieszamy z mąką. Kiedy zasmażka będzie biała, dolewamy kilka łyżek wywaru z garnka. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, wlewamy do garnka z zupą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
krok 6
Purée: gotujemy ziemniaki do miękkości, przez 10-15 minut. Odcedzamy i jeszcze gorące ubijamy tłuczkiem z pozostałym masłem i gałką muszkatołową.
krok 7
Podawanie: do talerzy nakładamy purée, nalewamy zupę i dokładamy jajka ugotowane na twardo, przekrojone na pół. Tak przygotowaną zupę szczawiową z ziemniakami posypujemy świeżo posiekanym koperkiem.

