
Zupa szczawiowa
- żeberka wieprzowe: 500 g
- skrzydełka z kurczaka: 400 g
- szczaw: 500 g
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 50 g
- por: 1 szt.
- woda: 2 l
- śmietana: 60 g
- mąka pszenna: 5 g
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- sól: 5 g
- ziemniaki: 15 szt.
- jajka: 5 szt.
- szczypiorek: 0.5 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Wywar na zupę szczawiową: obieramy marchewkę, pietruszkę i kawałek selera, z pora odkrajamy ok. 10 cm. Wszystkie warzywa myjemy. Żeberka wieprzowe i skrzydełka kurczaka lub indyka myjemy i wkładamy do dużego garnka. W razie potrzeby żeberka można podzielić na mniejsze kawałki. Dokładamy warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Dolewamy 2 litry wody. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 90 minut.
krok 2
Szczaw: dokładnie myjemy w zimnej bieżącej wodzie, osuszamy. Przekładamy go na deskę, odcinamy końcówki, a liście siekamy.
krok 3
Odcedzanie wywaru: garnek zdejmujemy z palnika, wyławiamy warzywa i mięso. Marchewkę kroimy w plasterki i oddzielamy mięso od kości. Przekładamy je z powrotem do wywaru.
krok 4
Gotowanie zupy szczawiowej: do wywaru z mięsem i marchewką dodajemy szczaw. Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, aż liście wyraźnie zmienią kolor.
krok 5
Zabielanie: śmietanę dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy do niej kilka łyżek zupy, mieszamy i całość wlewamy do garnka. Zupę szczawiową ze śmietaną gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem. Gotujemy kilka minut mieszając. Zupę szczawiową doprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo. W tym celu wkładamy je do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy przez 8 minut. Następnie zalewamy ugotowane jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Obieramy jajka ze skorupki i podajemy razem z gorącą zupą szczawiową.
krok 6
Dodatki do zupy szczawiowej: nieduże ziemniaki obieramy (po 3 szt. na porcję). Gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, ok. 10-15 minut, po tym czasie odcedzamy. Jajka myjemy i gotujemy na twardo przez 7-10 minut. Zalewamy zimną wodą i obieramy. Szczypiorek myjemy, osuszamy i siekamy.
krok 7
Podanie: zupę szczawiową przelewamy do miseczek lub głębokich talerzy. Dokładamy ziemniaki i jajko przekrojone na pół. Posypujemy szczypiorkiem.

