Zupa szpinakowa
- szpinak: 500 g
- marchewka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- pietruszka: 100 g
- ziemniaki: 400 g
- woda: 1 l
- masło klarowane: 45 g
- śmietana 30%: 100 ml
- marchewka: 200 g
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- pietruszka: 100 g
- śmietana 30%: 80 ml
- natka pietruszki: 50 g
- koperek: 50 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- jajka: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy wszystkie warzywa: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Marchewkę i pietruszkę tniemy na pół wzdłuż, potem znowu na pół, kroimy w niezbyt grube plasterki. Cebulę i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy. Koperek i natkę pietruszki siekamy i zostawiamy na później.

Make eat easy krok 2
W garnku rozgrzewamy masło klarowane (lub olej bądź oliwę), przekładamy wszystkie warzywa i podsmażamy bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 20 minut. W czasie, gdy zupa się gotuje obieramy ząbki czosnku i kroimy w cienkie plasterki. Usmażone warzywa zalewamy 500 ml wody (odpowiedni będzie też bulion warzywny lub drobiowy), dosypujemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dodajemy też ząbki czosnku. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, przez ok. 15 minut.

Make eat easy krok 3
Szpinak przekładamy na durszlak lub duże sitko, płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka z ugotowanymi warzywami. Na początku będzie go dużo, ale po chwili stanie się bardziej wiotki i zmniejszy swoją objętość. Jak już to nastąpi, gotujemy szpinakową jeszcze przez 10 minut.

Make eat easy krok 4
Czas gotowania zupy warto wykorzystać na przygotowanie jajek na twardo. Gdy woda zacznie wrzeć odmierzamy 8 minut, gotowe przelewamy zimną wodą. Obieramy z łupinek i kroimy na pół. Jajka układamy na wierzchu zupy szpinakowej, zazwyczaj na porcję przeznaczamy dwie połówki jajka.

Make eat easy krok 5
Dolewamy sok z cytryny i kremówkę. Śmietankę warto wcześniej zahartować, żeby się nie zwarzyła w zupie. Wystarczy przełożyć do niej kilka łyżek zupy, mieszać do połączenia i dopiero wlać do zupy. Dolewamy jeszcze 500 ml wody, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Zupę mieszamy i wyłączamy. Gotową przelewamy do bulionówek.

Make eat easy


