
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- woda: 800 ml
- filet z kurczaka: 300 g
- mleko kokosowe: 200 ml
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- marchewka: 150 g
- szczypiorek: 1 pęczek
- papryka chili: 2 szt.
- kurkuma: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- olej: 2 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 1 łyżka stołowa
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal200
Sposób przygotowania
krok 1
Zupa tajska – przepis:
Na początku kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. Następnie cebulę i czosnek siekamy. Potem ostre papryczki kroimy w drobniutkie paseczki. tym czasie w garnku rozgrzewamy olej. Do garnka dorzucamy cebulkę dymkę, czosnek i pikantne papryczki. Wszystkie składniki przez chwilę razem smażymy uważając, by czosnek się nie przypalił!
krok 2
Następnie dodajemy mięso z kurczaka, chwilę podsmażamy i zalewamy około 800 ml wody. Następnie dodajemy sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew. Całość gotujemy razem około minutę mieszając od czasu do czasu.

krok 3
Kiedy już marchew i mięso zmiękną dodajemy mleko kokosowe. Zupa tajska powinna zostać doprawiona do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przyprawiamy do smaku i gotujemy razem przez około 5-7 minut. Przed podaniem zupa tajska powinna być posypana posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.


