Porady:
- Jeżeli zupa truskawkowa wyjdzie zbyt rzadka i wodnista możemy dodać do niej kisiel truskawkowy lub mąkę ziemniaczaną, dzięki temu zrobi się znacznie gęstsza.
- Warto udekorować ją listkami mięty, które dodadzą jej orzeźwiających nut smakowych. Można także dodać do niej kilka kropel cytryny, to zdecydowania urozmaici jej aromat.
- Zupa z truskawek najlepiej smakuje przestudzona. W upalne dni można dodatkowo schłodzić ją w lodówce.
- Cukier można zastąpić ksylitolem, stewią lub innym naturalnym słodzikiem. Może się też okazać, że truskawki będą na tyle słodkie, że nie trzeba ich będzie dosładzać.
- Resztki zupy z truskawek z makaronem można zamrozić i cieszyć się jej smakiem w dowolnym momencie.
Notka redakcyjna:
Dlaczego warto jeść zupę truskawkową?
Najlepsza zupa truskawkowa to ta przygotowana ze słodkich owoców zerwanych w przydomowym ogródku. Owoce dojrzewające w promieniach letniego słońca są gwarantem pysznego smaku. Nie można wyobrazić sobie prostszego wakacyjnego obiadu. Będziecie w szoku, że można przygotować coś tak pysznego, jedynie z pięciu składników.
Zupa truskawkowa dla dzieci będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pokochają jej wyjątkowy słodki smak. Dodatkowo jest zdrowa. Zupa owocowa truskawkowa jest bogata w witaminę C. Trudno w to uwierzyć, ale jedna truskawka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Owoce te zawierają także bogactwo witamin z grupy B, wapń, fosfor oraz żelazo.
Zupa z truskawek wcale nie musi zawierać w sobie cukru. Można zastąpić go znacznie zdrowszymi zamiennikami. Można dodać do niej miód lub syrop z agawy. Do dyspozycji mamy także dodatek słodzików, które sprawią, że będzie to znacznie mniej kaloryczne danie. W tej roli króluje erytrytol, który w zasadzie nie ma kalorii, a przy tym można go jeść niemalże bez ograniczeń.
Zupa z truskawek: sprawdzone modyfikacje
Gwarantujemy, że efektem tego przepisu będzie najlepsza zupa truskawkowa, jaką można sobie wyobrazić.
- Połowę wody z przepisu można zastąpić śmietanką. Dzięki temu otrzymamy kremową konsystencję i aksamitny smak dania.
- Zupa truskawkowa z makaronem to danie nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Do zupy świetnie sprawdzi się makaron typu farfalle, muszelki lub pyszne i domowe nitki. Spróbuj przygotować je samodzielnie w domu!
- Zupa owocowa truskawkowa bez trudu może stać się wegańska. Wystarczy zastąpić śmietanę kremówkę mlekiem kokosowym lub roślinnym zamiennikiem śmietanki. Dzięki takim prostym rozwiązaniom możemy ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych w naszej codziennej diecie oraz sprawić, że przygotowaną przez nas zupę truskawkową zje każdy, bez względu na rodzaj preferowanej diety.
- W naturalny sposób możemy też zagęścić zupę, miksując truskawki - część można zostawić w całości.
- Poza sezonem z powodzeniem możemy zrobić zupę truskawkową z mrożonych truskawek. Wystarczy je wcześniej rozmrozić, a efekt będzie równie zadowalający.
- Mamy też propozycję zero waste, polecamy przygotowanie zupy truskawkowej z kompotu. Często zostaje nam spora porcja owoców, które bez problemu można przeznaczyć na letnią zupę.
By w pełni wykorzystać sezon na truskawki wypróbuj także przepis na knedle z truskawkami lub upiecz przepyszną kruchą tartę.