
Zupa warzywna z kapustą i papryką
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cebula dymka: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- kapusta: 1 kg
- żółta papryka: 1 szt.
- seler naciowy: 150 g
- pomidor: 5 szt.
- koperek: 1 pęczek
- natka pietruszki: 1 pęczek
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 6 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: z kapusty usuwamy głąb i ją szatkujemy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Czosnek i dymkę razem ze szczypiorem siekamy. Seler obieramy z włókien i plasterkujemy. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Miąższ kroimy na ćwiartki. Po 1/2 pęczka koperku i natki siekamy.
krok 2
Gotowanie: do dużego garnka (ok. 5 l) wkładamy wszystkie warzywa i przyprawy oraz posiekane zioła. Zalewamy wrzątkiem, ew. doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do chwili, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, ok. 20–30 min.
krok 3
Podanie: posypujemy zupę resztą koperku i natki pietruszki.

