Nie żadna skoplikowana ale pyszna, wiosenna zupa warzywna z makaronem.
Składniki:
1 op. Mieszanki warzyw mrożonych (marchew, kalafior, seler, por, pietruszka, fasolka, groszek)
Ok. 2 szklanek suchego makaronu typu drobne kolanka
Ok. 2 litrów bulionu drobiowego (u nas rosół na kogucie)
Lubczyk suszony (sporo, ok. 1 łyżeczki)
Świeży lub mrożony koperek (ok. 2 łyżek)
3 łyżki śmietany 12%
Sól, pieprz do smaku
Kroki przygotowania:
Powoli podgrzewamy rosół, wsypujemy makaron i warzywa. Gotujemy do czasu, aż makaron uzyska poziom wyżej niż al dente, jednym słowem będzie lekko rozgotowany, ale nie rozpadający się. Dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Do kubka odlewamy ok. 1 chochli zupy (czystej bez dodatków), dodajemy śmietanę, rozrabiamy w kubku i wlewamy do gotującej się zupy. Dzięki temu śmietanę lekko podgrzejemy nim wlejemy do wrzątku i się nam nie zważy. Podajemy!
1 z 1

zupa_warzywna_z_makaronem
Zupa warzywna z makaronem


