
Zupa wiosenna
- ziemniaki: 400 g
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 50 g
- brukselka: 100 g
- por: 50 g
- fasolka szparagowa: 150 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 2 g
- słodka papryka: 2 g
- masło: 45 g
- mąka: 30 g
- koperek: 0.5 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa okopowe: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
krok 2
Inne warzywa: brukselki, por i fasolkę również myjemy. Por kroimy w krążki, z fasolek odcinamy końcówki i kroimy na pół.
krok 3
Cebula: obieramy ją z łupin i opalamy przez 2–3 min na palniku.
krok 4
Gotowanie zupy: w garnku wstawiamy do zagotowania 3 l wody. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy wszystkie warzywa, w tym także opaloną cebulę. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 30 min aż wszystkie warzywa będą miękkie.
krok 5
Doprawianie: do zupy dodajemy obrany ząbek czosnku, sól, pieprz i słodką paprykę.
krok 6
Zasmażka: na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i mieszamy z mąką. Do zasmażki dodajemy trochę zupy z garnka – ok. 50–70 ml. Całość mieszamy, żeby nie było grudek. Przelewamy do zupy i ponownie mieszamy.
krok 7
Zupa wiosenna jest gotowa: gotujemy ją jeszcze przez ok. 5 min. Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem.

