
Sycąca zupa włoska fasolowa z dodatkiem parmezanu i makaronu ditalini (krótkie rurki) to pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Włoskie przyprawy podkreślą charakter dania, a fasolka doda smaczku.
Składniki:
2 łyżki oliwy
250 g paprykowej kiełbasy
cebula
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 puszki białej fasoli
sól, pieprz
puszka pomidorów pelati
3/4 l bulionu drobiowego
1/2 opakowania makaronu ditalini (krótkie rurki)
suszone włoskie zioła
tarty parmezan
świeży tymianek
Kroki przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, mieszając, 5 min.
Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pocięty w plasterki seler, dusimy razem 5 min. Wciskamy przez praskę czosnek, dusimy minutę.
Dodajemy fasolę razem z zalewą, oprószamy solą i pieprzem, wlewamy pomidory i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron, gotujemy, aż będzie al dente. Jeśli zupa jest za gęsta (powinna być, ale nie tak, żeby stała w niej łyżka) dolewamy wody, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ziołami.
Przed podaniem posypujemy parmezanem i tymiankiem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017
Porady:
Zobacz też: Pikantna zupa fasolowa

