Porady:
- Zanim zaczniecie gotować zupę, warto pokrojoną w kostkę brukiew sparzyć gorącą wodą, aby nie była gorzka.
- Wywar na zupę możecie przygotować także na bazie wołowego mięsa lub drobiu. Możecie skorzystać z przepisu na zupę z brukwi na wędzonych żeberkach.
- Nie musicie rozdrabniać brukwi widelcem, może pozostać w zupie pokrojona w kostkę.
- Jeśli nie przepadacie za majerankiem, możecie zamienić go na natkę pietruszki.
- Do zupy z brukwi świetnie pasuje cząber. Należy jednak dodawać go bardzo ostrożnie, bo jest intensywny w smaku.
- Zupę można podać także z łyżką gęstej śmietany i świeżym bądź suszonym koperkiem.
Notka redakcyjna:
Zupa z brukwi na gęsinie po kaszubsku
Przepis na zupę z brukwi ma swoje korzenie na terenach Skandynawii. W Polsce jadano ją na Kaszubach, gdzie nazywano ją zupą z „żôłtich wrëków”, czyli żółtych brukwi. Danie w 2006 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych na Pomorzu. Kaszubi nie lubią mięsa w zupie, więc można spotkać się z tym że skrzydełka z gęsi będą podawane osobno.
Na Kaszubach warzywa okopowe stanowiły główny trzon upraw, dlatego na talerzach często gościły ziemniaki, brukiew, rzepa i marchew. Uprawiano także zboża i warzywa strączkowe.
Wojenna zupa z brukwi
W czasie II wojny światowej i okupacji brukiew była jednym z najbardziej powszechnych i dostępnych warzyw na terenach polskich. Gotowana była w niemieckich obozach i więzieniach, dlatego do tej pory niektórym starszym osobom źle się kojarzy.
Brukiew stanowiła podstawę wyżywienia ludzi i zwierząt. Jadano ją w różnej postaci, również na surowo. Obecnie nie jest tak łatwo dostępna i trudno ją kupić w sklepach. Można nabyć ją jesienią – na przełomie października i listopada – na wiejskich bazarach i miejskich targowiskach.
Wegetariańska zupa z brukwi
Zupę z brukwi możecie przygotować również w wersji wegetariańskiej, np. na seitanie, który w powyższym przepisie doskonale zastąpi mięsną wkładkę. Można także ukruszyć do zupy 250 g tofu, które zadba o odpowiednią porcję białka.
Smakowicie wyjdzie również zupa krem z brukwi na bulionie warzywnym. Potrawa będzie miała gładką konsystencję, jeśli warzywa będą miękkie, a nie al dente. Aksamitny smak uzyskacie, dodając do wywaru mleka. Całość należy zblendować, a jeśli krem jest za gęsty, można dodać wodę.