
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- brukiew: 1 kg
- jabłka: 1 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- żeberka wieprzowe: 400 g
- ziele angielskie: 10 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- zakwas: 200 ml
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Dorodną, twardą brukiew i oczyszczone winne jabłko kroimy w plastry, zalewamy połową warzywnego bulionu, dorzucamy wędzone żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki z jedną kostką, i przyprawy.

krok 2
Gotujemy, aż żeberka będą miękkie (w razie potrzeby dolewamy bulionu). Wyjmujemy mięso, ziele i liście. Mięso oddzielamy od kości.
Miksujemy zupę na gładki krem, po czym dodajemy przecedzony zakwas na żurek
i przeciśnięty przez praskę czosnek, miksujemy ponownie.
krok 3
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, dolewamy resztę
bulionu, wrzucamy obrane kawałki żeberek. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
Zupa z brukwi na wędzonych żeberkach może być serwowana z wybranym dodatkiem.

