Reklama

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i kiełbasą to idealny pomysł na jesienny obiad.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie z sodą. Boczek i kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa obieramy. Czosnek siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w „zapałkę”, a kartofle w kostkę.

  • krok 2

    Smażenie: w garnku z grubym dnem wytapiamy najpierw boczek, a potem dokładamy kiełbasę. Smażymy przez 2–3 min, mieszając. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz wkładamy czosnek i kminek. Podgrzewamy, aż mocno zapachną.

  • krok 3

    Gotowanie: zalewamy podsmażony czosnek 1 i 1/2 l gorącej wody. Dodajemy odcedzoną, dobrze wypłukaną ciecierzycę. Gotujemy przez 20 min. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy jeszcze 15 min, aż kartofle i ciecierzyca będą miękkie.

  • krok 4

    Podanie: wkładamy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Serwujemy z chlebem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama