
Zupa z ciecierzycą i kiełbasą
- boczek wędzony: 50 g
- kiełbasa: 150 g
- ciecierzyca: 180 g
- papryka ostra: 2 g
- seler: 0.5 szt.
- marchewka: 2 szt.
- ziemniaki: 4 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
- majeranek: 3 g
- soda oczyszczona: 3 g
- pietruszka: 1 szt.
- kminek: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ciecierzycę namaczamy na noc w wodzie z sodą. Boczek i kiełbasę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa obieramy. Czosnek siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler kroimy w „zapałkę”, a kartofle w kostkę.
krok 2
Smażenie: w garnku z grubym dnem wytapiamy najpierw boczek, a potem dokładamy kiełbasę. Smażymy przez 2–3 min, mieszając. Przekładamy na talerz. Na tłuszcz wkładamy czosnek i kminek. Podgrzewamy, aż mocno zapachną.
krok 3
Gotowanie: zalewamy podsmażony czosnek 1 i 1/2 l gorącej wody. Dodajemy odcedzoną, dobrze wypłukaną ciecierzycę. Gotujemy przez 20 min. Wrzucamy pokrojone warzywa. Gotujemy jeszcze 15 min, aż kartofle i ciecierzyca będą miękkie.
krok 4
Podanie: wkładamy do zupy podsmażony boczek i kiełbasę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dużą ilością roztartego w dłoniach majeranku. Serwujemy z chlebem.

