Reklama

Zupa z ciecierzycy to danie wegetariańskie, które oczarowuje już od pierwszej łyżki. Jest pełna warzyw i po prostu pyszna, a do tego łatwa w przygotowaniu. To świetna propozycja na chłodniejsze jesienne i zimowe dni - przyjemnie rozgrzewa i syci na długi czas. Można wzbogacać ją o kolejne dodatki i aromatyczne przyprawy. Podajemy sprawdzony przepis na zupę z ciecierzycy z ziemniakami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ciecierzyca: suche ziarna zalewamy litrem zimnej wody, odstawiamy na noc (czas nie jest uwzględniony w całkowity czas przygotowania zupy).

  • krok 2

    Gotowanie ciecierzycy: następnego dnia gotujemy ją na małym ogniu przez ok. 60 minut, do 90 minut. Pod koniec, jak już jest prawie miękka, dodajemy sól do smaku.

  • krok 3

    Cebula: obieramy ją i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej - szklimy na nim cebulę, przez ok. 10 minut. Dodajemy przyprawy sypkie i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

  • krok 4

    Przygotowanie warzyw: w między czasie, gdy cebula się podsmaża, obieramy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Myjemy je i kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i drobno siekamy.

  • krok 5

    Gotowanie zupy: do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę i pokrojone warzywa. Dokładamy pozostałe przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy szpinak i pomidory. Zupę z ciecierzycy gotujemy jeszcze przez 5-10 minut.

Porady:

  • Jeśli chcemy, żeby zupa z ciecierzycy miała bardziej orientalny smak, możemy do niej dodać pastę tahini. Kupujmy ją w jak najmniejszych opakowaniach, żeby zużywać ją na bieżąco. I tylko taką, która zawiera wyłącznie jeden składnik: 100% prażonego ziarna sezamowego, gwarantującego pyszny, orzechowy posmak.
  • Zupę możemy zabielić śmietaną lub w wersji wegańskiej, jogurtem kokosowym lub dowolnym mlekiem roślinnym.
  • Zupa z ciecierzycy z puszki to pomysł na bardzo szybki obiad. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości.

Zobacz także: zupę krem z ciecierzycy z dodatkiem boczku.

Notka redakcyjna:

Dodatki do zupy z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy jest pyszna solo, ale można ją też urozmaicić mięsnym, bądź roślinnym dodatkiem. Fanom mięsa polecamy dodatek:

  • boczku - wcześniej dobrzej jest go podsmażyć,
  • kiełbasy - można podgrzać ją na patelni, ale nie jest to konieczne,
  • podsmażonych kawałków wieprzowiny czy wołowiny,
  • kurczak lub indyk - to dobra propozycja na zupę z ciecierzycy dla dzieci.

Z kolei tym, którzy wolą wegetariańską wersję, polecamy podawać zupę z podsmażonym na chrupko tofu. Można użyć do tego zarówno tofu naturalnego, wędzonego, jak i marynowanego w przyprawach. Innym pysznym roślinnym dodatkiem będzie chrupiąca pieczona ciecierzyca, którą możemy posypać zupę na wierzchu.

Jeśli chodzi o warzywa, sprawdzi się tu nie tylko klasyczna włoszczyzna, ale także wszelkie inne warzywa, również kapustne i strączkowe. Szczególnie dobrze będą pasowały tu:

  • papryka,
  • fasolka szparagowa,
  • brokuł,
  • cukinia,
  • dynia.

Z przypraw, najbardziej polecamy słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, curry, kurkumę, oregano i zioła prowansalskie.

Zupa z ciecierzycy - przepis na różne sposoby

Prosta zupa z ciecierzycy może mieć przeróżne oblicza. Pysznie smakuje zarówno w klasycznej wersji, jak i z różnymi smakowymi twistami. Co warto dodać do tego dania, aby nieco zmienić jego charakter? Dobrymi dodatkami, które podkręcą smak i zapach zupy będą:

  • sos sojowy,
  • świeże lub suszone grzyby,
  • pomidory z puszki, w postaci przecieru, koncentratu lub passaty, a także świeże - w ten sposób powstanie szybka zupa pomidorowa z ciecierzycą.

Fanom orientalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu zupa tajska z ciecierzycą. Choć może to brzmieć jako trudny do odtworzenia w domu przepis, z łatwością przygotujemy go we własnej kuchni, gdyż jest to po prostu zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem chilli i świeżego lub sproszkowanego imbiru.

Jeśli dbacie o linię, najlepszym przepisem będzie zupa z ciecierzycy fit. W tym przypadku gotujemy posiekane warzywa, a pod koniec gotowania dorzucamy ciecierzycę z puszki. Wszystko to doprawiamy sporą ilością przypraw i ziół. Zabielanie śmietaną wymieniamy na dodatek jogurtu naturalnego lub w ogóle pomijamy ten etap.

Inne pomysły na cieciorkę

Zupa z ciecierzycy to tylko jeden z pomysłów na to warzywo strączkowe. Ciecierzyca jest bazą do wielu przepysznych przepisów, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jeśli szukamy błyskawicznego przepisu, te pyszne i zdrowe kuleczki można łatwo zamienić w pyszne smarowidła i kremy. Wystarczy kilka ruchów blendera, aby wyczarować:

Innym świetnym pomysłem na wykorzystanie tego składnika jest przygotowanie kotletów z ciecierzycy. Takie danie będzie świetne nie tylko na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także jako baza do wege burgerów czy tortilli. Inny pyszny przepis to falafel, czyli słynne pulpeciki z ciecierzycy rodem z Izraela.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama