Porady:
- Jeśli chcemy, żeby zupa z ciecierzycy miała bardziej orientalny smak, możemy do niej dodać pastę tahini. Kupujmy ją w jak najmniejszych opakowaniach, żeby zużywać ją na bieżąco. I tylko taką, która zawiera wyłącznie jeden składnik: 100% prażonego ziarna sezamowego, gwarantującego pyszny, orzechowy posmak.
- Zupę możemy zabielić śmietaną lub w wersji wegańskiej, jogurtem kokosowym lub dowolnym mlekiem roślinnym.
- Zupa z ciecierzycy z puszki to pomysł na bardzo szybki obiad. Wystarczy ugotować warzywa do miękkości.
Zobacz także: zupę krem z ciecierzycy z dodatkiem boczku.
Notka redakcyjna:
Dodatki do zupy z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycy jest pyszna solo, ale można ją też urozmaicić mięsnym, bądź roślinnym dodatkiem. Fanom mięsa polecamy dodatek:
- boczku - wcześniej dobrzej jest go podsmażyć,
- kiełbasy - można podgrzać ją na patelni, ale nie jest to konieczne,
- podsmażonych kawałków wieprzowiny czy wołowiny,
- kurczak lub indyk - to dobra propozycja na zupę z ciecierzycy dla dzieci.
Z kolei tym, którzy wolą wegetariańską wersję, polecamy podawać zupę z podsmażonym na chrupko tofu. Można użyć do tego zarówno tofu naturalnego, wędzonego, jak i marynowanego w przyprawach. Innym pysznym roślinnym dodatkiem będzie chrupiąca pieczona ciecierzyca, którą możemy posypać zupę na wierzchu.
Jeśli chodzi o warzywa, sprawdzi się tu nie tylko klasyczna włoszczyzna, ale także wszelkie inne warzywa, również kapustne i strączkowe. Szczególnie dobrze będą pasowały tu:
- papryka,
- fasolka szparagowa,
- brokuł,
- cukinia,
- dynia.
Z przypraw, najbardziej polecamy słodką, ostrą lub wędzoną paprykę, zioła prowansalskie, curry, kurkumę, oregano i zioła prowansalskie.
Zupa z ciecierzycy - przepis na różne sposoby
Prosta zupa z ciecierzycy może mieć przeróżne oblicza. Pysznie smakuje zarówno w klasycznej wersji, jak i z różnymi smakowymi twistami. Co warto dodać do tego dania, aby nieco zmienić jego charakter? Dobrymi dodatkami, które podkręcą smak i zapach zupy będą:
- sos sojowy,
- świeże lub suszone grzyby,
- pomidory z puszki, w postaci przecieru, koncentratu lub passaty, a także świeże - w ten sposób powstanie szybka zupa pomidorowa z ciecierzycą.
Fanom orientalnych smaków z pewnością przypadnie do gustu zupa tajska z ciecierzycą. Choć może to brzmieć jako trudny do odtworzenia w domu przepis, z łatwością przygotujemy go we własnej kuchni, gdyż jest to po prostu zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym oraz dodatkiem chilli i świeżego lub sproszkowanego imbiru.
Jeśli dbacie o linię, najlepszym przepisem będzie zupa z ciecierzycy fit. W tym przypadku gotujemy posiekane warzywa, a pod koniec gotowania dorzucamy ciecierzycę z puszki. Wszystko to doprawiamy sporą ilością przypraw i ziół. Zabielanie śmietaną wymieniamy na dodatek jogurtu naturalnego lub w ogóle pomijamy ten etap.
Inne pomysły na cieciorkę
Zupa z ciecierzycy to tylko jeden z pomysłów na to warzywo strączkowe. Ciecierzyca jest bazą do wielu przepysznych przepisów, zarówno w wersji słonej, jak i słodkiej. Jeśli szukamy błyskawicznego przepisu, te pyszne i zdrowe kuleczki można łatwo zamienić w pyszne smarowidła i kremy. Wystarczy kilka ruchów blendera, aby wyczarować:
Innym świetnym pomysłem na wykorzystanie tego składnika jest przygotowanie kotletów z ciecierzycy. Takie danie będzie świetne nie tylko na obiad, w towarzystwie ziemniaków i surówki, ale także jako baza do wege burgerów czy tortilli. Inny pyszny przepis to falafel, czyli słynne pulpeciki z ciecierzycy rodem z Izraela.