Porady:
- Przechowywana w lodówce zupa za dyni na słodko zachowa świeżość przez około 3–4 dni.
- Jeśli chcecie, by krem z dyni z jabłkiem nabrał gęstszej konsystencji, możecie go zagęścić przy pomocy odrobiny mąki.
- Zupę możecie podawać w towarzystwie podprażonych na patelni grzanek lub pokrojonych na kawałki, pieczonych owoców. Niektórzy przygotowują ją też w wersji z ryżem lub makaronem – jest ona wtedy bardziej sycąca. Polecamy spróbować też zupy z dyni na słodko z zacierkami.
- Przed zaserwowaniem zupę dyniową z jabłkiem możecie ją także ozdobić kleksem śmietanki 36%.
- Chcecie urozmaicić smak zupy dyniowej na słodko? Możecie doprawić ją odrobiną gałki muszkatołowej, ekstraktu waniliowego lub miodu.
- Do smażenia owoców na zupę polecamy sięgnąć po olej kokosowy. Nada on całości ciekawego aromatu.
- Zastanawiacie się jakie gatunki jabłek wykorzystać do ugotowania kremu? Postawcie na delikatnie kwaskowatą szarą rentę lub jasnozielone owoce odmiany golden delicious.
- Zupę możecie zblendować zarówno przy użyciu blendera kielichowego, jak i ręcznego.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na proste i smaczne zupy krem.
Notka redakcyjna:
Zupa z dyni na słodko – inne wersje przygotowania
Dynia to jeden z bardziej uniwersalnych owoców! Możecie wykorzystać ją zarówno do przygotowania wytrawnych dań, jak i do posiłków na słodko. Szczególnie polecamy spróbować aromatycznej zupy z dyni na mleku (na słodko). Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw smakuje wprost fantastycznie. Możecie też wzbogacić jej smak, dodając do niej namoczone w wodzie rodzynki lub posiekane na drobno daktyle bądź inne, suszone owoce.
Spróbujcie też słodkiej, wegańskiej zupy dyniowej. Przygotowuje się ją na bazie dyni, marchwi, mleczka kokosowego oraz cukru wanilinowego. Równie dobrze smakuje owocowa zupa z dyni i gruszki. Gotuje się ją na mieszance białego wina i jarzynowego bulionu. Przed podaniem całość zabiela się śmietanką 36% i doprawia się cynamonem, gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem – jest pyszna!
Inne pomysły na smaczne dania z dynią w roli głównej
Sezon na dynię trwa jedynie przez 3 miesiące. Rozpoczyna się on wraz z nadejściem pierwszych dni września, a kończy się już w listopadzie. Warto więc wykorzystać go w pełni! Co można zrobić z dyni? Jesienią chętnie dodajemy ją do rozmaitych placków i naleśników. Można także przyrządzić z niej smakowite babeczki oraz ciasteczka. Można także zrobić z niej smaczny mus czy frużelinę do przekładania tortów. Często dodaje się ją też do rozmaitych rodzajów ciast, jak choćby do serników czy placków z kratką.
Na bazie dyni możecie też zrobić pyszne zupy, pasty kanapkowe i sosy. To także świetny składnik obiadowych zapiekanek, gulaszy czy curry. Często robi się z niej wegetariańskie burgery. Fantastycznie sprawdzi się ona również do przygotowania farszu na pierogi czy ciasta na kopytka. Fanom włoskiej kuchni z pewnością przypadną do gustu dyniowe gnocchi.