Porady:
- Jeśli chcemy, żeby krem dyniowy miał dobrze wyczuwalny, lekko pikantny smak, wykorzystajmy świeży korzeń imbiru. Można go posiekać lub zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem. Sprawdzi się też sproszkowana przyprawa, ale jest mniej wyrazista.
- Słodycz i kolor dyniowej zupy podkreśla marchewka. W niektórych przepisach można znaleźć również pomidory, które stanowią lekko kwaskowy, świeży element. Pomarańczową barwę możemy wzmocnić za pomocą sproszkowanej kurkumy.
- Smaczne danie obiadowe powstanie z pękatej odmiany hokkaido. Sezon na ten rarytas trwa w Polsce od września do listopada. W naszych kuchniach jesienią może też zagościć pyszna zupa z dyni piżmowej o lekko orzechowym posmaku. Będą się one różnić barwą i poziomem słodyczy.
- Żeby zupa dyniowa miała aksamitną, idealnie gładką konsystencję, polecamy przetrzeć ją przez gęste sito. Czynność tę można powtarzać, aż efekt będzie zadowalający.
- Składniki proponujemy zmiksować z mlekiem o zawartości tłuszczu 3,2%, ale sprawdzi się też płynna śmietanka 30%. Jeśli chcemy zrobić potrawę o orientalnym profilu smakowym, świetnym pomysłem jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym. To także propozycja dla wegan. Osoby na diecie roślinnej mogą podsmażyć warzywa na oleju.
- Warto zawsze mieć w spiżarni mus z dyni. Dzięki niemu powstanie błyskawiczna zupa krem na obiad. Zapasy w postaci przecieru można też trzymać w zamrażarce. Kiedy zimą najdzie nas ochota na rozgrzewający posiłek, wystarczy podsmażyć aromatyczne składniki (cebulę, czosnek imbir) i dodać do nich gotowe purée oraz mleko lub śmietankę.
- Inną, nieco bardziej pracochłonną wersją tego dania jest zupa krem z pieczonej dyni. Pomarańczowy miąższ podczas obróbki w piekarniku zyskuje orzechowe nuty smakowe. Będzie miał też niezwykły, wędzony aromat, jeśli doprawimy go papryką chipotle.
- Dynia na zupę powinna gotować się w wywarze dobrej jakości, najlepiej na bazie jarzyn korzeniowych. Dobrze sprawdzi się domowy bulion warzywny.
Notka redakcyjna:
Jak przyprawić zupę krem z dyni?
Najprostsza zupa krem z dyni hokkaido lub piżmowej jest dosyć delikatna, a niektórym może wydawać się zbyt mdła. Żeby zbalansować jej słodki smak, warto wykorzystać odpowiednie aromatyczne dodatki. Zazwyczaj jest to imbir, który często odgrywa ważną rolę w rozgrzewających, jesiennych potrawach. Co jeszcze można wykorzystać? Podpowiadamy, jakie przyprawy do zupy dyniowej sprawdzą się najlepiej:
- gałka muszkatołowa – niezawodna w kremowych daniach ze śmietanową nutą. Uwydatnia wytrawny, korzenny aromat zupy.
- papryczka chili – dla miłośników pikantnych potraw. Doskonale balansuje słodycz dyni. Polecamy posypanie gotowego kremu suszonymi płatkami chili, które nie tylko nadadzą daniu nowy wymiar, ale także roztoczą przyjemny, jesienny aromat w kuchni.
- kumin (kmin rzymski) – świetnie pasuje do dań w stylu orientalnym. Ziarna w całości uprażyć na suchej patelni, a następnie dodać do składników zupy i ją zmiksować. Dobrze komponuje się z mlekiem kokosowym i kolendrą.
- rozmaryn – świeże zioła można wrzucić do zupy przed zblendowaniem lub udekorować nimi gotowy krem z dyni. Sprawdzą się też tymianek, bazylia, oregano lub szałwia.
Kremowa zupa z dyni – dodatki
Podstawowy przepis na krem z dyni przyda się szczególnie w jesienne i zimowe dni. Żeby stworzyć dzięki niemu sycące danie obiadowe, warto uzupełnić go o pożywny akompaniament białka, węglowodanów lub zdrowych tłuszczów. Co dodać do zupy z dyni piżmowej lub hokkaido? Oto kilka propozycji:
- pieczywo – w postaci świeżej bagietki podanej obok talerza lub chrupiącego wykończenia. Zupa krem z dyni z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi to doskonałe danie lunchowe lub obiadowe.
- soczewica – wybierzmy jej czerwoną odmianę, żeby podbić barwę zupy. To świetne źródło pełnowartościowego białka i energii dla wegan i osób na diecie redukcyjnej.
- pikantne chorizo – fantastyczny dodatek dla miłośników hiszpańskiej kuchni. Wynosi zupę na wyżyny smaku dzięki charakterystycznemu aromatowi wędzonej papryki.
- masło orzechowe – najlepiej wykorzystać produkt bez dodatku cukru i soli. Jest kaloryczny, ale zapewnia solidną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechowe nuty doskonale współgrają z kremową konsystencją i delikatnością zupy krem z dyni z imbirem.
- chipsy z boczku – dla smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez dodatku mięsnego. Nie tylko zadowolą wybredne kubki smakowe, ale także przyjemnie chrupią.
- orzechy i nasiona – przede wszystkim pestki dyni, które nie tylko dobrze komponują się z miąższem tego samego warzywa, ale także zapewniają porcję błonnika pokarmowego. Do zupy można też dodać orzechy włoskie, nerkowce lub ziarna słonecznika.