
Zupa z dynią, dorszem i ziemniakami
Zupełnie inna niż wszystkie zupa z dyni - z dorszem i ziemniakami.
Składniki:
2 łyżki masła
1 kg i 20 dag pokrojonego w grubą kostkę miąższu dyni
2 posiekane ząbki czosnku
1 i 1/2 l bulionu warzywnego
łyżka koncentratu z pomidorów
2 średniej wielkości cebule, pokrojone w grubą kostkę
3 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
łyżeczka kurkumy
8 małych, obranych ugotowanych ziemniaków
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
30 dag dorsza pokrojonego w grube kawałki
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy masło, rumienimy dynię z dodatkiem czosnku. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i gotujemy do miękkości – ale nie wolno rozgotować dyni, potrzebujemy jej w dużych kawałkach!
Podczas gotowania zupy przygotowujemy ziemniaki: na oleju rumienimy cebule z dodatkiem imbiru i kurkumy. Gdy się zezłoci, dorzucamy ziemniaki, w całości lub przekrojone na pół; smażymy 5–8 min.
Dodajemy skórkę z pomarańczy i sprawdzamy naszą zupę dyniową: tuż przed końcem gotowania zanurzamy w niej kawałki dorsza, doprawiamy solą i pieprzem, po 3 min łączymy z ziemniakami (ew. kładziemy je na talerze i na nich zalewamy zupą z dorszem).
Autorka przepisu: Agata Wojda
Porady:
>>> Zupę możemy kolejnego dnia zmiksować i podać jako krem z grzankami i startym serem.
>>> Proponuję dodać dorsza tylko do połowy objętości zupy. Drugą połowę możemy nazajutrz wzbogacić o filet z kurczaka. Pomyślmy też o zamianie ziemniaków na ciecierzycę lub pęczak.
>>> Usmażone z kurkumą i cebulą ziemniaki mogą stać się samodzielnym daniem, wystarczy dosmażyć do nich na rumiano kurzą wątróbkę lub inny mięsny dodatek.
Zobacz też: Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem
Notka redakcyjna:
Przepis pochodzi z numeru 9/2017 magazynu "Moje Gotowanie".

