Porady:
- Do zupy możemy dodać zieloną lub żółtą fasolkę. Sprawdzi się także miks.
- Jeśli używamy mrożonej fasolki, możemy ją wrzucić bezpośrednio do gorącego bulionu – bez wcześniejszego rozmrażania.
- Zupa z fasolki szparagowej świetnie smakuje nie tylko na bulionie warzywnym, ale także drobiowym. Jest więc to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru domowego rosołu.
- Jeśli nie mamy odłożonego bulionu, gotowanie zupy rozpoczynamy od wstawienia wody z włoszczyzną (wariant wegetariański) i nogą z kurczaka (wariant mięsny). Żeby uzyskać 1 l bulionu wlewamy 1,2 l wody. Do tego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Mięso, warzywa i przyprawy odcedzamy i wykorzystujemy np. na farsz do pierogów.
- Zupę fasolkową możemy zabielić także słodką śmietaną 30%. W tym przypadku nie ma ryzyka, że się zważy, więc możemy ją dodać bezpośrednio do gorącego wywaru.
- W wersji wegańskiej zamiast masła dodajemy oliwę z oliwek (lub olej), a zupę zabielamy jogurtem roślinnym, np. sojowym. Możemy także pozostawić klarowną wersję bez zabielania.
Notka redakcyjna:
Zupa z fasolki szparagowej z makaronem
W tej wersji rezygnujemy z ziemniaków lub zmniejszamy ich ilość dla większej różnorodności dodatków. Do zupy z fasolką szparagową wybieramy makaron typu świderki (fusilli) lub rurki (penne). Dodajemy bezpośrednio do gorącego bulionu w momencie, kiedy fasolka jest półmiękka.
Jednak dobrym pomysłem jest ugotowanie makaronu osobno – zwłaszcza gdy planujemy odłożyć część zupy na drugi dzień. Makaron pozostawiony na noc w zupie wchłonie bulion i następnego dnia zamiast lekkiej potrawy powstanie gęsta papka.
Jakie przyprawy do zupy z fasolki szparagowej?
Zupa z fasolką szparagową najczęściej kojarzona jest z łagodnym smakiem i kremową konsystencją. W naszej wersji dodaliśmy odrobinę papryczki chili, żeby przełamać nieco tę monotonię smaków. Jeśli lubimy bardziej wyraziste potrawy, możemy dodać także:
- por, cebulę lub czosnek – por kroimy w krążki, cebulę w cienkie pióra, a czosnek możemy dodać w całości (obrane ząbki) lub pokrojony w plasterki,
- kminek – doda lekko korzennych i leśnych nut smakowych, a przy okazji wspomoże procesy trawienne,
- sos sojowy – wzmocni słony smak bulionu,
- sok z cytryny – podkręci smak o delikatną kwasowość. Kilka kropli dodajemy na sam koniec, kiedy już wszystkie warzywa są miękkie,
- słodką lub wędzoną paprykę w proszku – to łagodniejsza alternatywa dla papryczki chili lub dodatek, który w ciekawy sposób urozmaici smak zupy.
Zamiast koperku możemy dodać natkę pietruszki lub inne świeże zioła, takie jak tymianek, bazylia, kolendra czy oregano.
Jak zagęścić zupę z fasolki szparagowej?
Osoby, które gustują w bardziej strukturalnych zupach, mogą dodać mąkę rozmieszaną z wodą lub zasmażkę (taką, jak do kapusty). Szczególnie ta druga opcja idealnie pasuje do zupy z fasolki szparagowej, podkręcając kremowy smak warzyw.
Zasmażkę robimy osobno w rondelku lub na patelni. Następnie mieszamy ją z gorącym wywarem i dopiero wtedy – taki gęsty i spójny sos – przelewamy do garnka z zupą. Trzeba przyznać, że jest to bardziej kaloryczny wariant, ale wyjątkowo przyjemnie rozprowadza smak zupy fasolkowej po podniebieniu.