Porady:
- Zupa jajeczna najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Potrawę przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Zamiast bulionu warzywnego możemy użyć 1 litra wody. Potrawa będzie lżejsza, mniej intensywna w smaku, ale równie smaczna. Rosół także stanowi świetną bazę do przygotowania zupy jajecznej. Warto jednak zaznaczyć, że w takim wydaniu będzie ona nieco cięższa i bardziej sycąca.
- Jeśli chcemy wzbogacić smak oraz aromat naszej potrawy, możemy dodać do niej niewielką ilość curry.
- Szczypiorek z powodzeniem zastąpimy pietruszką, rzeżuchą, koperkiem lub liśćmi szpinaku. Składniki te świetnie komponują się z zupą jajeczną.
Notka redakcyjna:
Zupa jajeczna – inne warianty
Przepis na zupę jajeczną możemy nieco zmodyfikować. Dzięki temu stworzymy swoją ulubioną wersję tej rewelacyjnej potrawy. Poniżej podajemy kilka pomysłów:
- chińska zupa jajeczna (Dan Hua Tang) – to tradycyjna zupa na bulionie warzywnym, która również powstaje z dodatkiem jajek, czosnku, cebuli i imbiru. Niekiedy wzbogacana jest w takie składniki jak: pomidory, groszek, czy wodorosty nori,
- zupa jajeczna z ziemniakami – zrobimy ją na bazie bulionu z dodatkiem ugotowanych jajek, ziemniaków, wędzonego boczku oraz kiełbasy. Potrawa w takiej wersji wspaniale sprawdzi się na Wielkanoc. Warto podać ją wtedy na uroczysty obiad, podczas rodzinnego spotkania,
- zupa jajeczna ze szpinakiem – do podstawowego przepisu na zupę jajeczną dodajemy liście szpinaku. Składnik ten nie tylko nada potrawie rewelacyjnego smaku, ale również podniesie jej wartość odżywczą.
Popularne zupy z jajkami
Zupa jajeczna to niejedyna zupa, w której goszczą jajka. Oprócz tej wyjątkowej potrawy, wiosną warto skusić się również na:
- żurek – tradycyjna polska zupa, którą najczęściej serwujemy podczas wielkanocnego obiadu. Powstaje ona na mięsnym wywarze i zakwasie chlebowym. Żurek spożywamy z dodatkiem ugotowanych jajek oraz białej kiełbasy,
- zupę szczawiową – do jej wykonania potrzebujemy młodego szczawiu, włoszczyzny oraz żeberek wieprzowych. Dekorujemy ją ugotowanym, pokrojonym jajkiem,
- zupę botwinkę – to świetny pomysł na wykorzystanie bulionu warzywnego. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ona na bazie botwinki. Serwujemy ją z ugotowanym jajkiem, posiekanym szczypiorkiem i łyżką śmietany.
Inne pomysły z wykorzystaniem jajek
Jajka to popularny składnik wielu przystawek, past, czy sałatek. Większość z nich przygotujemy w kilka minut. Sprawdzą się nie tylko podczas świąt, czy imprez, ale również na co dzień. Poniżej podajemy kilka pomysłów na proste przepisy z jajkami:
- sałatka z jajkiem – to rewelacyjna bomba witaminowa! Oprócz jajek skrywa w sobie sałatę rzymską, rzodkiewkę, roszponkę i marchewkę,
- sałatka jarzynowa – nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Z łatwością przygotujemy ją na bazie jajek, groszku, ogórków kiszonych, ziemniaków, jabłka i marchewki,
- jajka faszerowane z tuńczykiem – świetnie sprawdzą się na przystawkę. Ugotowane jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtko, które następnie łączymy z tuńczykiem, majonezem oraz musztardą. Tak przygotowaną pastę nakładamy na białka,
- pasta jajeczna – jest dziecinnie prosta w wykonaniu. Ugotowane jajka wystarczy połączyć z majonezem oraz posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wszystko dokładnie rozdrabniamy za pomocą widelca. Tak przygotowana pasta fantastycznie smakuje na kromce świeżego pieczywa,
- jajka smażone w skorupkach – to również rewelacyjny pomysł na przystawkę. Ugotowane jajka na twardo kroimy na pół, wydrążamy, a następnie łączymy z niewielką ilością masła i szczypiorkiem. Przekładamy je do skorupek, posypujemy bułką tartą oraz smażymy (nadzieniem do dołu) przez kilka minut na patelni.