
Zupa z jarmużu
- jarmuż: 300 g
- natka pietruszki: 40 g
- ziemniaki: 400 g
- bulion warzywny: 750 ml
- olej: 30 ml
- czosnek: 2 ząbki
- śmietana 18%: 100 ml
- cebula: 1 szt.
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 4 g
- zioła prowansalskie: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę oraz czosnek obieramy. Pietruszkę myjemy, a następnie osuszamy. Warzywa siekamy. Z ziemniaków usuwamy skórkę i kroimy je w kostkę.
krok 2
Jarmuż: myjemy go i osuszamy ręcznikiem papierowym. Usuwamy z niego łodyżki. Następnie siekamy warzywo na mniejsze kawałki.
krok 3
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni. Następnie wrzucamy cebulę oraz czosnek. Całość lekko podsmażamy.
krok 4
Bulion: przekładamy go do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziemniaki oraz przyprawy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy czosnek, pietruszkę, cebulę oraz jarmuż. Gotujemy jeszcze ok. 5-10 minut. Następnie całość blendujemy do uzyskania zupy o konsystencji kremu. Na końcu wlewamy śmietankę i mieszamy.
krok 5
Podanie: zupę z jarmużu przekładamy do miseczek i posypujemy grzankami.

