Zupa z krewetek
Składniki:
1 kg całych surowych krewetek
czosnkowy sos chili TaoTao
5 dag czerwonego curry TaoTao
4 liście limonki
źdzbło trawy cytrynowej
2 dag kurkumy
2 łyżki oleju
20 dag marchewki
200 ml mleka kokosowego
sól
pieprz
pęczek swieżej kolendry
Kroki przygotowania:
Przepis na - Zupa z krewetek
Krewetki obieramy ze skorupek, czyścimy i marynujemy minimum pół godziny w czosnkowym sosie chili. Skorupki płuczemy i przesmażamy wraz z główkami na ostrym ogniu w garnku, dodając pastę czerwone curry, liście limonki i trawę cytrynowa z kurkumą. Przesmażone skorupy z przyprawami zalewamy 2 l wody i doprowadzamy do wrzenia.
Osobno przesmażamy na oleju marchewkę i por pokrojone w cienkie plasterki. Bulion przecedzamy przez gęste sito, dodajemy przesmażone warzywa i wlewamy mleko kokosowe. Przyprawiamy sola i pieprzem. Krewetki przesmażamy i dodajemy do bulionu tuż przed podaniem (nie gotujemy już z krewetkami, gdyż zrobią się twarde). Świeżą kolendrę siekamy i dodajemy do zupy na samym końcu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


