
Zupa z kurczakiem
- oliwa extra vergine: 2 łyżki stołowe
- polędwiczki z kurczaka: 8 szt.
- por: 1 szt.
- fenkuł (koper włoski): 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- oregano: 3 gałązki
- papryka chili: 2 szt.
- pomidorki koktajlowe: 8 szt.
- białe wytrawne wino: 1 szklanka
- bulion drobiowy: 3 szklanki
- seler naciowy: 2 szt.
- zielona fasolka szparagowa: 100 g
- bagietki: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu. Smażymy polędwiczki z kurczaka z obu stron na złoty kolor i przekładamy go na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy, na średnim ogniu. Smażymy grubo pokrojoną białą część pora i bulwę kopru włoskiego pokrojoną w kliny. Mieszamy przez 3 min. Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, oregano i jedną papryczkę chili pokrojoną w plasterki, smażymy krótko, mieszając przez 1 min.

istock krok 2
Do zupy dodajemy przekrojone na pół pomidory i mieszamy, wlewamy wino, redukujemy o połowę. Wlewamy bulion oraz szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy pod przykryciem przez 10 min. Po tym czasie dokładamy kurczaka, cienko pokrojone łodygi selera naciowego oraz przecięte na pół strączki fasolki szparagowej. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 min.

istock krok 3
Zupę z kurczakiem przyprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, posypujemy oregano, pozostałym chili i liśćmi kopru włoskiego. Zupa kurczakowa będzie idealnie smakować podana z bagietką.

istock


