
Zupa z makaronem udon i sosem teriyaki
Makaron udon i sos teriyaki to jedne z podstawowych produktów w kuchni japońskiej. Możemy przygotować z nich drugie danie lub sycącą zupę na bazie mięsa. Rozgrzewająca, dobrze doprawiona zupa to hit!
Składniki:
150 g makaronu udon
4 filety z udźca kurczaka
łyżka oleju
4 ząbki czosnku
sos teriyaki
4 dymki ze szczypiorem
150 g brązowych pieczarek (lub portobello)
1 l rosołu lub bulionu
paczka szpinaku baby
Kroki przygotowania:
Makaron udon przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Mięso kroimy w paski, mieszamy z olejem, posiekanym czosnkiem i łyżką sosu teriyaki, odstawiamy na 15 min, po czym wrzucamy do głębokiej, mocno rozgrzanej patelni i smażymy, aż nabierze złotego koloru.
Dodajemy pocięte w piórka cebulki dymek i plasterki grzybów, chwilę smażymy. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy ok. 5 min. Wrzucamy oczyszczone liście szpinaku (bez ogonków), gotujemy 1–2 min.
Zupę przyprawiamy wyraziście sosem teriyaki, mieszamy z makaronem udon, posypujemy szczypiorem z dymki.
Porady:
Sos teriyaki robi się z sosu sojowego, miodu i imbiru. Najczęściej używa się go do pieczenia i grillowania mięs i ryb, którym nadaje przyjemnego smaku i „połysku”. Można zrobić go samodzielnie w domu: na szklankę sosu sojowego dajemy 2 łyżki miodu i 1/2 łyżki mielonego imbiru, następnie gotujemy bez przykrycia ok. 3 min. Można go też wzbogacić o czosnek, ocet ryżowy, olej sezamowy, chili itp.
Notka redakcyjna:
Makaron udon należy do rodziny makaronów azjatyckich, a dokładnie makaronów japońskich. Pszenny makaron udon jest dość gruby, gotowy do jedzenia po ok. 5 minutach. Udon zazwyczaj dodawany jest do bulionów, ale jedno z najpopularniejszych dań to makaron udon smażony z kurczakiem.

