
Zupa z pieczonej marchewki
Pyszna zupa marchewkowa w pół godziny? To możliwe, jeśli zrobicie nasz przepis! Zupa z pieczonej marchewki to propozycja na sezonowy obiad w pięknym kolorze. Sycąca, prosta, z chrypiącym dodatkiem.
Składniki:
1 kg marchewki, obranej, pokrojonej w grube plastry
mała słodka cebula, przecięta na pół
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
800 ml gorącego bulionu
puszka mleka kokosowego
do smaku: sól, pieprz, mielony imbir
do posypania: orzeszki ziemne, kolendra, dymka, pieprz cayenne
Kroki przygotowania:
Marchewkę, cebulę i czosnek mieszamy z olejem, oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 200°C.
Upieczone warzywa zalewamy gorącym bulionem, miksujemy blenderem na gładki, gęsty krem. Dolewamy mleko kokosowe, ponownie miksujemy.
Przyprawiamy do smaku, przed podaniem posypujemy pokruszonymi orzeszkami, posiekaną kolendrą, pokrojoną w talarki dymką i pieprzem cayenne.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2018
Notka redakcyjna:
Jako posypkę do dań najlepiej wykorzystywać orzeszki niesolone. Lekko uprażone są świetnym dodatkiem do orientalnych surówek z lekko podkwaszonej octem białej kapusty i marchewki oraz „wykończeniem„ potraw z woka, z ryżem albo makaronem z warzywami.

