Porady:
- Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny. Esencjonalny wywar możemy przechowywać w słoiku nawet przez kilka miesięcy, więc zawsze będzie pod ręką, kiedy będziemy chcieli przygotować zupę lub sos.
- Zamiast ostrej papryki w proszku możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
- Paprykę pieczemy do momentu, aż skórka się pomarszczy i zacznie przypalać.
- Skórka z czerwonej papryki jest bardzo łatwa do usunięcia, a właściwie odchodzi sama po lekkim podważeniu nożykiem. Dla ułatwienia możemy włożyć gorącą ją do foliowego woreczka lub żaroodpornego naczynia. Zamykamy i odkładamy na 5 min. Po tym czasie obieramy paprykę palcami.
- Zamiast śmietany i serka topionego możemy dodać ser mascarpone, który sprawi, że krem z pieczonej papryki zyska bardziej subtelny i aksamitny finisz.
- Zupę krem z pieczonej papryki możemy dodatkowo zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną. Mieszamy ją z zimną wodą, a następnie z gorącym wywarem z zupy. Zahartowaną mieszankę wlewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut. Cały czas mieszamy zupę, żeby nie było grudek.
Notka redakcyjna:
Krem z pieczonej papryki – dodatki
Do kremu paprykowego świetnie pasują wszelkie chrupiące dodatki, takie jak:
- minigrzanki z chleba tostowego – możemy je uprażyć na patelni lub w piekarniku. Świetnie smakują natarte masłem, czosnkiem i natką pietruszki,
- plasterki bekonu – co prawda w tej wersji danie już nie jest wegetariańskie, ale trzeba przyznać, że smakuje wyśmienicie. Chipsy z boczku przygotowujemy na patelni z nieprzywieralnym dnem,
- paluszki grissini – czyli włoskie paluchy drożdżowe. To doskonała przekąska do wszystkich zup kremów, hummusu i sosów,
- groszek ptysiowy – chrupiące pszenne kuleczki, uwielbiane przez młodszych smakoszy,
- prażone nasiona, np. pestki dyni lub słonecznika – to nie tylko chrupiący, ale także zdrowy dodatek, bogaty w błonnik pokarmowy.
Krem z pieczonej papryki i pomidorów
To świetny wariant dla osób, które uwielbiają zupy i sosy pomidorowe w każdej postaci. Na blaszce obok papryki układamy pomidory pokrojone na połówki lub ćwiartki (bez ogonków i gniazd nasiennych). Po upieczeniu obieramy ze skórki tak samo, jak paprykę. W wersji na szybko możemy dodać przecier pomidorowy.
Z warzywami możemy zapiec także główkę czosnku, dzięki czemu ząbki będą bardziej aromatyczne i słodsze. Zostawiamy je w łupinie. Po upieczeniu wystarczy odciąć ich końcówki i je wycisnąć.
Co można zrobić z pieczonej papryki?
Z pieczonej papryki zrobimy nie tylko rewelacyjną zupę krem, ale także pyszną paprykową pastę kanapkową, np. z dodatkiem sera feta lub suszonych pomidorów. W wielu przepisach kulinarnych sprawdzi się także sos paprykowy, który możemy serwować na zimno lub na ciepło.
Pieczoną paprykę możemy zamarynować w oliwie i zawekować w słoikach na zimę. W ten sposób przygotujemy smaczny dodatek do mięs, sałatek i kanapek, po który będziemy mogli sięgnąć o każdej porze roku.