Reklama

Pyszna zupa z Baziółka.

Składniki:

4 papryki czerwone
½ ostrej papryczki
3 ząbki czosnku
cebula
por
pomidory malinowe 500 g
bazylia
liść laurowy
ziele angielskie
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
3-4 kromki pieczywa
klarowane masło
sól i pieprz
za'atar
olej rzepakowy
jogurt naturalny
ser parmezan

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Papryki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół. Dodaj pokrojony w grube plastry por. Warzywa natrzyj olejem rzepakowym. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przykryj folią aluminiową albo w piecz w naczyniu z pokrywką.

  • krok 2

    Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory przekrojone na pół. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa przełóż do blendera. Wyjmij wcześniej ziele i liść laurowy. Dodaj bazylię. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami.

  • krok 3

    Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wodę albo bulion. Na patelni rozgrzej masło. Chleb pokrój w spore kawałki. Wrzuć na patelnię i smaż, co jakiś czas przerzucając aż chleb się zarumieni. Pod koniec smażenia grzanki posyp za’atarem i posiekaną bazylią. Zupę podawaj z łyżką jogurtu, grzankami, świeżą bazylią i startym serem.

Porady:

Wyróżniają ją korzenne, anyżowe i cynamonowe nuty zapachowe. Właśnie dlatego najczęściej wkomponowywana jest w dania śródziemnomorskie. Rozkochała w sobie pomidory, ale doskonale sprawdza się również w mniej oczywistych dla niej związkach, czego przykładem mogą być lody bazyliowe. By rozpoznać, co skrywa w sobie świeża bazylia, wystarczy zmiksować jeden jej pęczek, dołożyć serek mascarpone, jogurt grecki oraz cukier puder dla odrobiny słodyczy. Taka kompozycja powinna się znaleźć w zamrażarce – po kilku godzinach będzie gotowa do spożycia.

Zapraszamy do sklepu www.baziolka.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama