
Zupa z pieczonych papryk, pomidorów z bazylią i maślanymi grzankami
Sposób przygotowania
krok 1
Papryki umyj, przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cebulę i czosnek obierz, przekrój na pół. Dodaj pokrojony w grube plastry por. Warzywa natrzyj olejem rzepakowym. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przykryj folią aluminiową albo w piecz w naczyniu z pokrywką.
krok 2
Kiedy papryka zmięknie dodaj pomidory przekrojone na pół. Piecz aż wszystkie warzywa będą miękkie. Warzywa przełóż do blendera. Wyjmij wcześniej ziele i liść laurowy. Dodaj bazylię. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw przyprawami.
krok 3
Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wodę albo bulion. Na patelni rozgrzej masło. Chleb pokrój w spore kawałki. Wrzuć na patelnię i smaż, co jakiś czas przerzucając aż chleb się zarumieni. Pod koniec smażenia grzanki posyp za’atarem i posiekaną bazylią. Zupę podawaj z łyżką jogurtu, grzankami, świeżą bazylią i startym serem.



