Zupa krem z pora
- por: 3 szt.
- seler: 100 g
- marchewka: 100 g
- pietruszka: 200 g
- ziemniaki: 400 g
- czosnek: 4 ząbki
- oliwa z oliwek: 30 ml
- masło klarowane: 30 g
- woda: 750 ml
- mleko: 80 ml
- sok z cytryny: 30 ml
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- cukier: 3 g
- gałka muszkatołowa: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: wyjmujemy czosnek z łupinek i przeciskamy go przez praskę. Obieramy seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Kroimy je w kostkę. Ucinamy liście i korzeń pora. Zdejmujemy z niego wierzchnią warstwę, pod którą mogą kryć się ziarenka piasku. Dokładnie go myjemy pod bieżącą wodą, po czym osuszamy i kroimy w plasterki.

Magdalena Litwiniuk krok 2
Smażenie: ustawiamy duży garnek na palniku. Wlewamy do niego oliwę. Wkładamy także masło klarowane, które nie tylko doda warzywom smaku, ale także sprawi, że tłuszcz nie będzie się przypalał (oliwa ma niższą temperaturę dymienia). Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy, aż uwolnią aromat. Smażymy czosnek i por (kilka plasterków zostawiamy do dekoracji) przez około 5 minut, po czym dodajemy pozostałe warzywa.

Magdalena Litwiniuk krok 3
Gotowanie: wlewamy do garnka wodę lub bulion warzywny. Nakładamy przykrywkę. Gotujemy zupę przez około 20 minut, do miękkości warzyw. Jeśli chcemy przygotować danie w błyskawicznym tempie, możemy pokroić je w mniejszą kostkę. Skrócimy w ten sposób czas potrzebny na obróbkę termiczną.

Magdalena Litwiniuk krok 4
Doprawianie: wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie z zupy. Wsypujemy sól, czarny pieprz, cukier i gałkę muszkatołową (najlepiej świeżo startą). Wlewamy sok z cytryny. Kwaskowy element uwydatni smak potrawy i zbalansuje słodycz warzyw korzeniowych. Zupa porowa krem zyska też na dodatku takich przypraw jak kurkuma, zioła prowansalskie, kolendra, czosnek niedźwiedzi lub curry.

Magdalena Litwiniuk krok 5
Miksowanie: blendujemy zupę na jednolity krem (za pomocą ręcznego urządzenia typu żyrafa lub w kielichu). Dolewamy mleko. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej kremowa w smaku, dodajmy serek topiony lub słodką śmietankę. Gdyby okazało się, że zmiksowana zupa z pora jest zbyt gęsta, możemy dolać więcej mleka lub bulionu.

Magdalena Litwiniuk krok 6
Podanie: rozlewamy krem do miseczek lub głębokich talerzy. Dekorujemy plasterkami pora. Świetny dodatek do potrawy stanowią rumiane grzanki z chleba tostowego lub groszek ptysiowy. Alternatywnie warto serwować ją z chlebowymi paluszkami grissini lub bruschettą. Aksamitna zupa krem z pora i ziemniaków może zostać skropiona tuż przed podaniem aromatyczną oliwą.

Magdalena Litwiniuk


