Porady:
- Sałaty nie kroimy stalowym nożem, ponieważ w wyniku zachodzącej reakcji chemicznej może zrobić się gorzka. Jeśli nie mamy w kuchni noża ceramicznego lub plastikowego, możemy ją porwać na drobne kawałki.
- W wersji wegetariańskiej rosół drobiowy zastępujemy bulionem warzywnym, który najlepiej smakuje przygotowany samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny.
- Zamiast sałaty masłowej możemy dodać lodową lub rzymską. Sprawdzi się także miks tych sałat.
- Zupę z sałaty można zmiksować blenderem na gładki krem, który podajemy z grzankami ziołowymi lub chrupiącym bekonem. Warto wtedy dodać do niej ziemniaki, które zadbają o gęstszą konsystencję.
- W wersji light zamiast śmietany dodajemy jogurt naturalny.
- W wariancie wegańskim zupę przygotowujemy na bulionie warzywnym z jogurtem sojowym lub mlekiem kokosowym.
Notka redakcyjna:
Dodatki do zupy z sałaty
Przepis na zupę z sałaty możemy wzbogacić o składniki, które sprawią, że danie będzie bardziej sycące. Dodajemy je do bulionu na etapie gotowania lub podajemy z gotową potrawą. Do zupy z sałaty możemy dodać:
- ziemniaki – myjemy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy na zeszkloną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy, zanim dodamy bulion,
- cukinię – ją również dodajemy na etapie podsmażania warzyw. Wystarczy ją umyć i pokroić w kostkę – nie trzeba obierać ze skórki,
- serek topiony – dodajemy zamiast śmietany do gorącego bulionu. Gotujemy i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji,
- bekon – boczek parzony kroimy w kostkę lub plastry i smażymy na suchej patelni o nieprzywieralnej powłoce. Możemy go także upiec w piekarniku lub na grillu. Kładziemy na wierzch gotowej zupy sałatowej, podanej w miseczkach.
Góralska zupa z sałaty
Na Podhalu zupa z sałaty znana jest jako sałaciorka. Tradycyjnie przygotowywana jest na bulionie mięsnym z wędzonym boczkiem. Zabielana jest jogurtem i kefirem, który odpowiada za kwaśny smak.
Sałatę gotujemy osobno i blendujemy na gładką masę. Zieloną mieszankę dodajemy do bulionu z boczkiem i warzywami pokrojonymi w kostkę – marchewką i ziemniakami.
Sałata na ciepło – nie tylko w zupie
Okazuje się, że gotowanie czy smażenie sałaty może pozytywnie wpłynąć na jej smak. Nabiera dymnych aromatów, które świetnie komponują się z innymi warzywami lub mięsem. Zupa sałatowa to tylko jeden z wielu przykładów. Poniżej lista innych potraw z gotowaną lub smażoną sałatą:
- smażona sałata rzymska – świetnie smakuje z czosnkiem, suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek. Do smażenia sprawdzi się także cykoria lub radicchio,
- duszona sałata z koperkiem – sałatkę masłową możemy przygotować w taki sam sposób jak młodą kapustę,
- gołąbki z sałaty lodowej lub rzymskiej – mięsny lub warzywny farsz zawijamy w sparzone liście sałaty,
- sałata z czosnkiem i śmietaną – w tej wersji smażymy ją tak jak szpinak, czyli z cebulą i czosnkiem. Gdy zmięknie, dodajemy śmietanę i opcjonalnie ser gorgonzolę lub lazur.