Porady:
- Do przygotowania zupy serowej z serków topionych możemy wykorzystać mięso mielone – wołowe, wieprzowe lub drobiowe (według uznania). Najlepiej podawać je do zupy w formie mini pulpecików, wcześniej obtoczonych w mące, podsmażonych na patelni i ugotowanych we wrzącej wodzie. Zupę serową z serków topionych możemy przygotowywać również w wersji wegetariańskiej.
- Zupę serową możemy przygotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i drobiowym.
- Do przygotowania zupy serowej rekomendujemy wykorzystać serki o neutralnym smaku (np. śmietankowym).
- Jeśli nie chcemy, by podczas gotowania zupy z serków topionych powstały nam grudki, to warto wcześniej wymieszać je dokładnie w śmietanie 30%. Warto jednak mieć na uwadze to, że zwiększymy w ten sposób kaloryczność naszego posiłku.
- Zupę z serków topionych możemy przyprawić wedle uznania – papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Notka redakcyjna:
Mimo że obecnie zupa serowa znana i rozpowszechniona jest niemal we wszystkich zakątkach świata, to nieodłącznie kojarzy się ona nam z kuchnią francuską. Przygotowuje się ją z różnych rodzajów sera, najczęściej z tych o intensywnym smaku i aromacie (gorgonzoli czy camembert). Znana jest również neapolitańska zupa serowa, którą serwuje się z makaronem. Można przygotować ją na bazie goudy i cheddara – ważne, by ser był stosunkowo miękki i łatwo roztapiał się pod wpływem wysokiej temperatury.
Z czym serwować zupę z serków topionych?
Zupę serową z serków topionych można przygotowywać i serwować na wiele różnych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, by podnieść poziom jej sytości, to możemy podawać ją z ziemniaczanym purée czy kluskami lanymi. Świetnie sprawdzi się również makaron, np. nitki czy penne. Zupę serową możemy podawać także ze świeżym pieczywem lub grzankami, przygotowanymi samodzielnie z chleba tostowego (wystarczy odciąć skórki, pokroić chleb w kostki i podsmażyć na oliwie z oliwek na złocisto-brązowy kolor). Zupa z serków topionych z grzankami to świetna opcja na przyjęcie. Najlepiej podawać ją również z zieleniną, np. pietruszką czy cebulą dymką.
Ser do zupy serowej – jaki wykorzystać?
Smak naszej zupy serowej determinowany jest przez typ i rodzaj wykorzystanego sera. Świetnym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie zupy z pozostałych w lodówce resztek. Możemy wykorzystać różne typy sera – goudę, cheddar, maasdamer czy ementaler. Jednakże jeśli chcemy uzyskać prawdziwie kremową konsystencję zupy, to najlepiej wykorzystać serki topione o smaku śmietankowym. Możemy też wybrać opcję smakową – np. pieczarkową, warto jednak pamiętać, że nie pozostaje to obojętne dla smaku naszej potrawy. Zupa serowa z serków topionych to zdecydowanie najszybsza, a zarazem najtańsza opcja przygotowania tego dania. Zupę serową możemy przygotować również w wersji nieco bardziej wykwintnej na bazie serów pleśniowych – Brie, Lazur, Gorgonzoli czy Camembert z dodatkiem białego wina. Warto jednak pamiętać, że sery pleśniowe nie są zalecane kobietom w ciąży (ze względu na obecność bakterii Listeria monocytogenes).