Zupa z topinamburu
- topinambur: 500 g
- marchewka: 140 g
- pietruszka: 140 g
- seler: 140 g
- cebula: 120 g
- por: 150 g
- ziemniaki: 100 g
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek: 60 ml
- ziele angielskie: 5 szt.
- liść laurowy: 4 szt.
- gałka muszkatołowa: 4 g
- mleko: 500 ml
- woda: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Topinambur: dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Najlepiej wyszorować go szczoteczką do warzyw. Jego skórka zawiera najwięcej witamin i minerałów, dlatego nie polecamy go obierać. 100 g bulw kroimy w cienkie plastry, wkładamy do miski i skrapiamy 15 ml oliwy. Mieszamy. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C z termoobiegiem. Resztę topinamburu kroimy na mniejsze kawałki (możemy włożyć go do wody z cytryną lub octem, żeby nie ściemniał przed obróbką termiczną).

Mniamam krok 2
Pozostałe warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy i plasterkujemy. Cebulę siekamy w piórka. Czosnek miażdżymy lub przeciskamy przez praskę.

Mniamam krok 3
Podsmażanie składników: w dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy dwie łyżki oliwy (30 ml). Wrzucamy ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Czekamy, aż uwolnią aromat pod wpływem ciepła. Dodajemy cebulę, por i czosnek. Podsmażamy je przez około 2 minuty, żeby się zeszkliły.

Mniamam krok 4
Gotowanie: wrzucamy do garnka pozostałe warzywa. Zalewamy je wodą i mlekiem. Jeśli chcemy, żeby nasza zupa krem z topinamburu była wegańska, możemy wykorzystać napój roślinny, na przykład kokosowy lub owsiany. Doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 15 minut, do miękkości warzyw.

Mniamam krok 5
Blendowanie: wyławiamy z zupy liść laurowy. Miksujemy składniki na jednolity krem za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Doprawiamy krem solą i pieprzem. Jeśli wydaje nam się zbyt gęsty, dolejmy jeszcze odrobinę wody lub mleka. Żeby zupa z topinamburu była idealnie aksamitna i gładka, możemy ją dodatkowo przetrzeć przez gęste sito.

Mniamam krok 6
Podanie: przelewamy krem do miseczki. Skrapiamy pozostałą oliwą. Dekorujemy chipsami z topinamburu i ulubionymi świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub lubczykiem. Zupa będzie miała niezwykły aromat, jeśli dodamy do niej odrobinę oliwy truflowej i ozdobimy ją prażonymi orzechami włoskimi lub pieczoną ciecierzycą. Możemy podawać także z chrupiącym boczkiem.

Mniamam


