Porady:
- Jeśli chcemy, żeby nasza zupa miała nieco więcej warzyw, możemy do niej dodać np. marchewkę i pietruszkę.
- Do kapuśniaku z włoskiej kapusty pasuje również majeranek, którym możemy dodatkowo przyprawić naszą zupę.
- Kupując włoską kapustę, warto wybrać tą z jędrnymi liśćmi i szmaragdowym kolorze.
- W tym przepisie wykorzystaliśmy bulion wołowy. Możemy jednak przyrządzić kapuśniak z włoskiej kapusty na bazie bulionu ze skrzydełek indyka lub wołowo – drobiowego.
Notka redakcyjna:
Chorizo – hiszpański przysmak
Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska przygotowywana z wieprzowiny i wędzonej papryki. Charakteryzuje ją intensywny zapach. Pikantna i aromatyczna, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw i przekąsek. Do jakich dań możemy wykorzystać hiszpańskie chorizo? Jeśli mowa już o zupach, to kiełbasa ta świetnie podkręci ich smak. Oprócz kapuśniaku, możemy ją dodać np. do zupy dyniowej. Chorizo to też dobry dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Jednym z wartych uwagi przepisów jest ten na kurczaka z papryką, miodem i chorizo. Kiełbasa ta pasuje również do ryb. Dorsz z chorizo i pomidorami to pomysł na pyszny i ciekawy obiad dla całej rodziny. Chorizo możemy dodawać również do takich potraw jak jajecznica czy pizza. Warto zaopatrzyć się w tą kiełbasę, jeśli będziemy mieli taką możliwość. Jest naprawdę pyszna!
Kapusta włoska - właściwości
Włoska kapusta to warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, K, a także witaminy z grupy B. Jest również bogata w magnez, potas, wapń i wiele innych minerałów. Włoska kapusta działa antyoksydacyjnie na organizm, chroniąc go przed nowotworami. Dodatkowo regularne spożywanie tego warzywa, poprawi kondycję naszego mózgu, dzięki zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, włoska kapusta pozytywnie wpływa na odporność, a także zapobiega chorobom serca i artretyzmowi. Polecana jest kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Warto również wspomnieć, że ta kapusta podobnie zresztą jak inne jej odmiany, jest niskokaloryczna. Dlatego też bez nie muszą jej unikać osoby dbające o sylwetkę. Włoska kapusta to warzywo, z którego możemy przygotować pyszne potrawy. Jej dobroczynny wpływ na organizm jest niezastąpiony, dlatego warto uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie.