Porady:
- Zupa ze świeżych ogórków najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Niezjedzoną potrawę należy przykryć folią do żywności i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2-4 dni.
- Do przygotowania dania najlepiej sprawdzi się tutaj bulion warzywny. Niektórzy sięgają po ten mięsny, nadaje on zupie nieco intensywniejszego smaku. W ostateczności możemy użyć również wody. W takiej sytuacji polecamy wzbogacić potrawę o dodatkowe przyprawy lub warzywa takie jak marchewka, seler, pietruszka.
- Wybierajmy świeże ogórki gruntowe. Odznaczają się one neutralnym zapachem oraz pięknym, zielonym kolorem bez przebarwień. Sezon na nie trwa od lipca do września.
- Zamiast oleju rzepakowego możemy użyć tego słonecznikowego bądź kokosowego. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane, a nawet smalec.
- Śmietankę 18% możemy zamienić na tę o 12% lub 30% zawartości tłuszczu. Niektórzy dodają jogurt naturalny. W wersji wegańskiej pomijamy ten składnik lub zastępujemy go mleczkiem kokosowym.
Notka redakcyjna:
Zupa ze świeżych ogórków – z czym ją podać?
Zupa ze świeżych ogórków to świetny pomysł na danie obiadowe. Gotową potrawę najczęściej podajemy solo lub w towarzystwie świeżego pieczywa np. kromki chleba, bagietki. Ponadto niektórzy serwują ją z:
- ryżem – w zależności od własnych preferencji możemy sięgnąć po ten biały lub brązowy. Dodajemy go do bulionu z warzywami i gotujemy ok. 15 minut,
- kluseczkami – przygotujemy je na bazie mąki, jajka oraz koperku. Delikatne kluseczki wspaniale komponują się z ogórkami,
- klopsikami – te delikatne, mięsne kulki świetnie smakują zanurzone w warzywnej zupie. Danie w takim wydaniu będzie wyjątkowo sycące,
- serkiem topionym – sprawi, że nasza potrawa będzie jeszcze bardziej kremowa i aksamitna. Dodajemy go pod koniec gotowania zupy,
- makaronem – najlepiej sprawdzi się tutaj taki w kształcie muszelek, nitek lub świderek,
- grzankami – posypujemy nimi gotowe danie. Zamiast grzanek możemy użyć również groszku ptysiowego.
Zupa ze świeżych ogórków – o jakie warzywa możemy ją jeszcze wzbogacić?
Zupa ze świeżych ogórków jest wyjątkowo lekka i zdrowa. Jeśli jednak zależy nam, żeby jeszcze podnieść jej wartość odżywczą, polecamy wzbogacić ją o:
- pietruszkę – to świetna alternatywa dla koperku. Wystarczy ją umyć oraz posiekać drobno, a na końcu wrzucić do bulionu z warzywami,
- marchewkę – wzbogaci potrawę o delikatny, słodki smak. Obieramy ją, kroimy w kostkę i dodajemy wraz z ziemniakami,
- por – to składnik wielu pysznych zup. Okazuje się, że pasuje również do potraw z ogórkami. Obieramy go, myjemy, kroimy na plasterki i łączymy z resztą składników.
Zupa z ogórków kiszonych
Pyszną zupę przygotujemy również na bazie kiszonych ogórków. Jest ona wyjątkowo zdrowa oraz niskokaloryczna. Możemy zrobić ją o każdej porze roku. Wystarczy, że bulion połączymy z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, marchewką oraz podsmażoną cebulą. Całość gotujemy ok. 10-15 minut, a następnie dodajemy starte ogórki kiszone. Zupę doprawiamy i podgrzewamy jeszcze chwilę.