
Zupa ziemniaczana z boczkiem
- ziemniaki: 600 g
- marchewka: 3 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 15 ml
- boczek: 150 g
- bulion warzywny: 1000 ml
- majeranek: 10 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- liść laurowy: 2 szt.
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: ziemniaki i marchewki myjemy i obieramy, kroimy w drobną kostkę. Średniej wielkości cebulę, obieramy i siekamy. Por myjemy i kroimy w równej grubości plastry (ok. 3 mm grubości). Natkę pietruszki myjemy, siekamy i odkładamy na później.
krok 2
Podsmażanie: w garnku rozgrzewamy oliwę. W tym czasie boczek kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na tłuszcz i podsmażamy, aż się lekko zrumieni. Wyjmujemy go i odkładamy na bok na mały talerz. Do garnka dodajemy cebulę, ziemniaki, marchewkę i por – wszystko krótko podsmażamy na średnim ogniu – nie dłużej niż 5 minut. Od czasu do czasu mieszamy.
krok 3
Gotowanie zupy ziemniaczanej z boczkiem: warzywa zalewamy bulionem. Dodajemy majeranek (ok. 10 g), liście laurowe, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy, pod przykryciem, przez około 25 minut.
krok 4
Podanie: na koniec wyjmujemy z zupy liście laurowe. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy natką pietruszki i boczkiem.

