
Zupa ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cebula: 1 szt.
- olej: 1 łyżka stołowa
- ziemniaki: 2 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- kiełbasa: 200 g
- kapusta biała: 400 g
- pieczarki: 200 g
- wywar: 750 ml
- przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- słodka papryka: 1 szczypta
- bazylia: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy obraną i pokrojoną w paski paprykę i chwilę dusimy. Plasterki kiełbasy podsmażamy na suchej patelni.
krok 2
Wszystkie składniki wraz z poszatkowaną kapustą i pokrojonymi w plasterki pieczarkami wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i bazylią.

