
Zupa ziołowo-szczawiowa z sadzonym jajkiem
Zupa na wiosnę nie musi być nudna. Wystarczy połączyć wiosenne składniki, czyli szczaw, zioła i rzodkiewki, a całość wzbogacić sadzonym jajkiem i kawałkami boczku. Sycąco, prosto i przepysznie.
Składniki:
2 dymki ze szczypiorem
1/2 kg ziemniaków
młody por
po 150 g rukwi wodnej i szczawiu
po 1/2 pęczka: natki pietruszki i trybuli (można wykorzystać tylko natkę)
pęczek rzodkiewek
2 łyżki masła + do jajek
1/2 szklanki białego wina (niekoniecznie)
1 l bulionu warzywnego
szklanka płynnej kremówki
4 plastry wędzonego boczku
4 jajka
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Cebulki z dymek siekamy, szczypior odkładamy. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, pora w krążki, całą zieleninę siekamy. Oczyszczone rzodkiewki tniemy w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy ziemniaki, pora i dymki, dusimy razem 5 min. Wlewamy wino i bulion, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.
Śmietanę rozkłócamy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszając, wlewamy do garnka. Dorzucamy posiekaną zieleninę, zagotowujemy.
Odlewamy połowę zupy i miksujemy, mieszamy z resztą.
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Zdejmujemy, na tłuszczu z boczku (ew. z dodatkiem niewielkiej ilości masła) smażymy sadzone jajka, oprószamy solą i pieprzem.
Do każdego talerza zupy dokładamy sadzone jajko, posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki, plasterkami rzodkiewki i kostkami boczku.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie " nr 6/2016.
1 z 1

Okładka Moje Gotowanie nr 6/2016
Porady:
Zobacz także: chłodnik na słodko i słono - przepisy na całe lato

