
Zuppa inglese
- żółtko: 5 szt.
- cukier: 150 g
- mąka: 50 g
- mleko: 500 ml
- esencja waniliowa: 0.5 łyżeczki
- gorzka czekolada: 125 g
- amaretto: 125 ml
- rum: 125 ml
- woda: 60 ml
- biszkopty: 20 szt.
- śmietana 30%: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, a potem mieszamy z mąką. Mleko podgrzewamy z esencją waniliową, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Mleko wlewamy do kogla-mogla i podgrzewamy w garnku z grubym dnem 7–8 min na małym ogniu, stale mieszając, żeby nie powstały grudki.Połowę sosu przelewamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu kożucha.

krok 2
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Sos ustawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy stopioną czekoladę. Gotujemy 2 min, stale mieszając. Przelewamy sos do miski i także przykrywamy folią spożywczą. Sosy odstawiamy do wystygnięcia. W misce likier mieszamy z rumem oraz wodą, moczymy w tym biszkopty i jedną trzecią układamy w szklanym naczyniu o pojemności 2 l.

krok 3
Biszkopt zalewamy sosem czekoladowym i układamy drugą warstwą namoczonych biszkoptów. Te zalewamy sosem waniliowym. Na wierzchu układamy trzecią warstwę biszkoptów. Przykrywamy folią i wstawiamy deser do lodówki na ok. 12 godz. Tuż przed podaniem, wierzch zuppa inglese, smarujemy dużą ilością bitej śmietany i ewentualnie posypujemy tartą czekoladą.


