
Żurawina na zimę
Sposób przygotowania
krok 1
Żurawina: myjemy ją i przekładamy do plastikowych woreczków. Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin przed robieniem przetworów (tego czasu nie wliczamy w przygotowanie konfitury).
krok 2
Owoce żurawiny: wsypujemy do dużego garnka i mieszamy dokładnie z cukrem. Każda kuleczka powinna być nim oblepiona. Potem zagotowujemy żurawinę i zmniejszamy ogień. Możemy podlać odrobinę wody, aby owoce się nie przypaliły. Duszenie zajmie mniej więcej 40 minut.
krok 3
Jabłka: obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kosteczkę. Dorzucamy do żurawiny i smażymy kolejne 30 minut.
krok 4
Pasteryzacja: myjemy słoiki, wyparzamy wrzątkiem i wstawiamy na 20 minut do piecyka nagrzanego do 120 stopni Celsjusza. Wyjmujemy je, wlewamy gorącą żurawinę, zakręcamy. Wstawiamy do szerokiego garnka, na którego dnie kładziemy albo ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę. Układamy słoiki tak, by nie obijały się o siebie. Wlewamy letnią wodę. Nie powinna sięgać wyżej niż ¾ wysokości słoików. Od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 15 minut. Wyjmujemy, kładziemy odwrócone do góry dnem.

