
Żurek wegetariański
- marchewka: 500 g
- pietruszka: 300 g
- seler: 250 g
- por: 1 szt.
- ziemniaki: 400 g
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- pieprz czarny: 5 szt.
- majeranek: 8 g
- czosnek: 3 ząbki
- zakwas: 250 ml
- tarty chrzan: 20 g
- śmietana: 100 g
- olej: 20 ml
- jajka: 4 szt.
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- koperek: 0.5 pęczka
- sól: 8 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie warzywa na żurek wegetariański obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z ziemniaków robimy kostkę. Natkę pietruszki i koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy, 1 ząbek tniemy na pół i zostawiamy na później.
krok 2
Bulion: warzywa, oprócz ziemniaków, przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy grzyby suszone oraz: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz w ziarnach oraz otarty w dłoniach majeranek. 2 ząbki czosnku obieramy i dokładamy do warzyw. Bulion gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Dokładamy natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut, przecedzamy.
krok 3
Żurek wegetariański: ziemniaki dodajemy do bulionu, gotujemy ok. 10 minut – do miękkości. Dokładamy 1 ząbek czosnku, wcześniej przygotowanego i olej. Butelkę z zakwasem wstrząsamy, aby mąka z dna wymieszała się z płynem. Dodajemy go do żurku, najlepiej stopniowo, sprawdzając smak zupy, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, mieszając.
krok 4
Wykończenie: dokładamy chrzan. Śmietanę hartujemy, dodając do niej 2–3 łyżki gorącej zupy. Wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
krok 5
Jajka: gotujemy na twardo przez 8–10 minut. Przestudzone obieramy i kroimy na pół.
krok 6
Podanie: żurek rozlewamy do talerzy, układamy na wierzchu jajka, dokładamy grzyby suszone. Całość posypujemy koperkiem.

