Porady:
- Bulion na żurek wielkanocny można również ugotować na żeberkach. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy warzywa i gotujemy przez godzinę. Możemy użyć do tego celu różnych rodzajów mięsa, np. wołowego i drobiowego.
- Przygotowanie można rozłożyć na 2 dni. Bulion bez problemu można ugotować dzień wcześniej.
- Na polskich stołach najczęściej gości żurek na zakwasie. To właśnie jemy zupa zawdzięcza charakterystyczny kwaśny smak. Polecamy go przygotować samodzielnie, w ten sposób możemy zrobić go zgodnie z własnymi upodobaniami. Zakwas na żurek nastawiamy 5-7 dni wcześniej.
- Żurek wielkanocny jest kwaśny i dość tłusty, a przez to ciężkostrawny, może podrażnić delikatny żołądek. Poradzimy sobie z tym, sięgając po ziołowe napary np. z mięty, melisy i rumianku. A spośród przypraw warto sięgnąć po korzeń imbiru. Warto też dosypać do zupy więcej majeranku.
- Jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki, to oprócz chrzanu, można dodać do żurku łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej.
Notka redakcyjna:
Żurek wielkanocny - czym różni się od barszczu?
Żurek wielkanocny to nie to samo, co barszcz biały. Te dwie zupy często są mylone, a ich nazwy stosuje się wymiennie. Nic dziwnego, są podobne zarówno w smaku, jak i sposobie podania:
- z jajkiem ugotowanym na twardo,
- ziemniakami,
- pieczywem.
Jedna i druga powstaje na zakwasie, jednak zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a na barszcz biały z mąki pszennej.
Jak podawać żurek wielkanocny?
Jedną z bardziej efektownych wersji jest żurek w chlebie. Można spotkać się z opiniami, że to potrawa typowo staropolska, powszechnie jedzona w dawnych czasach. Jednak w XVII i XVIII wieku rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, gościło głównie na stołach najbogatszych. Poza tym podanie żurku w chlebie oznaczałoby zmarnowanie całego bochenka, co ówczesnym nie mieściło się w głowach. Chleb był zbyt cenny, by tracić go na podanie zupy.
Żurek wielkanocny najczęściej podaje się:
- w chlebie - wybieramy niewielkie bochenki, które goście będą mogli zjeść po skonsumowaniu zupy. Ważne, żeby miały dość grubą skórkę, żeby zupa przez nią nie przeciekła. Żurek wielkanocny w chlebie ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy doceniają zwłaszcza chlebowy miękisz, który nasiąknięty zupą stanowi do niej dobry dodatek. Chleb do żurku możemy też upiec samodzielnie.
- z jajkiem - zwyczajowo podaje się z ugotowanym na twardo. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut – w przeciwnym razie żółtka będą miały siną obwódkę i mogą wyglądać mniej apetycznie. Jajka dzielimy na połówki lub ćwiartki. Możemy położyć je bezpośrednio w zupie lub podać na osobnym talerzu, żeby każdy gość mógł wziąć ich tyle, ile będzie miał ochotę.
- z białą kiełbasą - niekiedy bywa zastępowana zwykłą kiełbasą, ale wtedy zmienia to smak zupy. Kiełbasę gotujemy razem z pozostałymi składnikami żurku. Możemy też jednak podkręcić naszą zupę i kiełbasę zgrillować, po czym dorzucić do już ugotowanego żurku.
- z pieczywem - kromką chleba lub bułką, ale tylko jeśli podajemy go w talerzu
- z ziemniakami - można je pokroić w kostkę lub ugotować w całości i dodać do zupy rozgniecione, a nawet podprażone na patelni lub podpieczone w piekarniku.
Kiedy podawać żurek wielkanocny?
Przyjęło się uważać, że żurek wielkanocny pojawia się na stole podczas śniadania wielkanocnego. I rzeczywiście właśnie tak zazwyczaj go podajemy. Nie wszystkim jednak będzie to pasować, w końcu żurek - choć kremowy i aksamitny - jest dość ciężkostrawną zupą.
Jeśli więc nie chcecie zaczynać dnia od porcji zupy z kiełbasą i jajkiem, śmiało możecie uznać żurek wielkanocny za danie obiadowe i serwować go jak zwykłą zupę. Co ważne, w takim przypadku warto rozważyć zrezygnowanie lub ograniczenie innych dań, np. pieczonego mięsa. Może się okazać, że sam żurek w zupełności zaspokoi apetyt gości.