Reklama

Taki żurek wielkanocny będzie wariacją na temat klasycznej zupy. Nie zmieni to jednak jego wyjątkowego smaku!

Składniki:

1/2 l bulionu warzywnego lub mięsnego
1/4 l zakwasu na żur
25 dag białej kiełbasy
2 dag żelatyny
2 łyżeczki majeranku
3 jajka na twardo
8 łyżek octu
2 małe cebulki
2 łyżki świeżej rzeżuchy
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Mieszamy bulion i zakwas, wkładamy kiełbasę i zagotowujemy. Wyjmujemy kiełbasę, zdejmujemy osłonkę i drobno kroimy. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę i majeranek, mieszamy, aż żelatyna napęcznieje.
Jajka obieramy, kroimy w plasterki. W kokilkach układamy plasterki jajek i kawałki kiełbasy, zalewamy wywarem. Kiedy ostygnie, wstawiamy na noc do lodówki.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 4/2017

Reklama

Porady:

Żurek w formie galaretki z białą kiełbasą i jajkiem na twardo podajemy z plasterkami cebuli, skropiony octem i posypany rzeżuchą.

Zobacz też: potrawy wielkanocne i tradycje na wielkanoc

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama