
Żurek wigilijny
- zakwas: 250 ml
- suszone grzyby: 250 g
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.5 szt.
- por: 0.25 szt.
- liść laurowy: 3 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- majeranek: 5 g
- czosnek: 2 ząbki
- woda: 2 l
- łosoś wędzony: 100 g
- kawior: 50 g
- chleb: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Grzyby: należy je namoczyć dzień przed przygotowaniem żurku wigilijnego. Ok. 250 g grzybów leśnych, np. podgrzybków i borowików, tak, żeby były całkowicie zakryte. Przykrywamy naczynie, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, żeby zmiękły. Następnie należy przełożyć je do garnka z wodą – gotujemy je przez ok. 40 minut na małym ogniu, aż do miękkości.
krok 2
Bulion warzywny: obieramy marchewkę, pietruszkę i pół, średniej wielkości, selera, następnie myjemy por i wcześniej obrane warzywa. Wszystkie kroimy na niezbyt duże kawałki. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz do smaku (może być mielony lub w ziarnach). Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20–30 minut. Następnie odcedzamy warzywa, przyprawy można zostawić.
krok 3
Bulion, grzyby, zakwas: klarowny bulion łączymy z wywarem grzybów. Dodajemy rozgnieciony czosnek i sól do smaku. Zagotowujemy i dolewamy stopniowo, porcjami, dobrze wymieszany, zakwas na żurek, po każdej porcji czekamy na ponowne zagotowanie się płynu. Sprawdzamy smak żurku wigilijnego, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu.
krok 4
Grzanki i łosoś: z pieczywa pszennego wycinamy niewielkie krążki, podpiekamy je, z każdej strony, na patelni (z olejem lub bez). Pozostawiamy do przestudzenia. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki i układamy na grzankach. Dodatkowo można ozdobić je niewielką ilością kawioru i rzeżuchą lub kiełkami.

