
borówki amerykańskie
Borówki amerykańskie, znane również jako borówki wysokie (Vaccinium corymbosum), to jadalne owoce należące do rodziny wrzosowatych. Spotykane są także pod nazwami: borówki ogrodowe, wysokopienne borówki lub – w nomenklaturze kulinarnej – blueberry. Charakteryzują się intensywnie granatowo-niebieskim kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Są popularne w kuchni jako składnik deserów, przetworów, soków i dodatków do wypieków.
Borówki amerykańskie – składniki odżywcze
informacje dotyczą: owoców surowych w porcji 100 g
- Energia: 50 kcal
- Białko: 0 g
- Tłuszcz ogółem: 0,71 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe trans: 0 g
- Błonnik pokarmowy: 2,9 g
- Węglowodany (przyswajalne): 12,14 g
- w tym cukry: 8,57 g
- Witamina C (kwas askorbinowy): 1,7 mg
- Witamina A (IU): 0 IU
- Żelazo: 0 mg
- Sód: 0 mg
- Wapń: 0 mg
- Cholesterol: 0 mg
Borówki amerykańskie – historia i pochodzenie
Borówki amerykańskie (Vaccinium corymbosum) pochodzą z Ameryki Północnej, gdzie od wieków występowały naturalnie w lasach i na torfowiskach. Początkowo wykorzystywane przez rdzenną ludność w stanie dzikim, stały się przedmiotem uprawy rolniczej dopiero na początku XX wieku, kiedy opracowano pierwsze odmiany hodowlane. Obecnie borówki są uprawiane w wielu krajach o klimacie umiarkowanym, w tym również w Polsce.
Borówki amerykańskie – odmiany
- Bluecrop – jedna z najpopularniejszych odmian deserowych, plenna, o dużych, słodkich owocach
- Duke – wczesna odmiana o jasnoniebieskich jagodach, dobra do przetworów
- Spartan – odmiana o dużych owocach i intensywnym aromacie, ceniona przez konsumentów
- Chandler – znana z wyjątkowo dużych owoców, idealna do spożycia na surowo
- Elliott – późna odmiana, dobrze przechowuje się po zbiorze
Borówki amerykańskie – rodzaje
- świeże – dostępne sezonowo, idealne do bezpośredniego spożycia i jako składnik deserów
- mrożone – używane poza sezonem, zachowują większość cech sensorycznych owoców świeżych
- liofilizowane – lekka, sucha forma, przydatna do musli, batonów i mieszanek typu trail mix
- suszone – o zagęszczonym smaku; zawierać mogą dodatki słodzące; wykorzystywane w wypiekach i mieszankach bakaliowych
- przetwory – dżemy, konfitury, soki, musy owocowe
Borówki amerykańskie – zamienniki
- borówki leśne (czarne jagody) – mniejsze i delikatniejsze, o intensywniejszym smaku; zalecane do musów i deserów; można stosować w podobnych proporcjach jak borówki amerykańskie
- jeżyny – o podobnym profilu smakowym (słodko-kwaśnym), nieco większe i bardziej soczyste; w przepisach warto zmniejszyć ilość dodawanego cukru
- maliny – równie miękkie, lecz bardziej kwaśne i aromatyczne; można stosować zamiennie w wypiekach i smoothie, choć ich struktura może wpływać na konsystencję potrawy
- czarne porzeczki – bardziej kwaśne i aromatyczne; w niektórych przepisach wymagają zwiększenia ilości słodzika
Co zrobić z borówki amerykańskiej?
Borówki amerykańskie są wszechstronnym składnikiem wykorzystywanym w różnych rodzajach kuchni, szczególnie w przepisach cukierniczych i śniadaniowych. Powszechnie używane są w kuchni amerykańskiej (np. do muffinów, naleśników, ciast typu cobbler), ale także w daniach europejskich: deserach mlecznych, tartach, jogurtach i naleśnikach. Z powodzeniem można je również stosować do koktajli, musów owocowych, sałatek owocowych czy jako dodatek do owsianki.
Jak przechowywać borówki amerykańskie?
Świeże borówki amerykańskie najlepiej przechowywać w płytkim pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, w lodówce, bez przykrycia lub z lekkim dostępem powietrza. Zaleca się spożycie w ciągu 2–5 dni od zakupu. Doskonale znoszą mrożenie – najlepiej rozkładać je pojedynczo na tacy, a po zamrożeniu przesypać do zamykanego woreczka lub pojemnika. W formie mrożonej można je przechowywać do 12 miesięcy; nadają się m.in. do wypieków i koktajli bez konieczności rozmrażania.































