bulion warzywny

      Bulion warzywny, znany również jako wywar warzywny lub rosół jarski, to klarowny płyn powstały w wyniku długotrwałego gotowania warzyw w wodzie. Często przygotowuje się go z marchwi, selera, pietruszki, cebuli i pora, z dodatkiem przypraw, takich jak liść laurowy czy ziele angielskie. Stanowi bazę do zup, sosów i risotta. Bulion warzywny występuje w wersji domowej, jako koncentrat w proszku, w kostkach, a także jako gotowy produkt płynny lub w postaci żelu.

      Bulion warzywny – składniki odżywcze

      Dane dotyczą bulionu warzywnego w formie płynnej, na 100 ml:

      składniki:

      • Energia: 6 kcal
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcz całkowity: 0 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
      • Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Cholesterol: 0 mg
      • Węglowodany ogółem: 1,25 g
      • Cukry ogółem: 0,83 g
      • Sód (Na): 238 mg

      Bulion warzywny – historia i pochodzenie

      Bulion warzywny wywodzi się z tradycji kulinarnych sięgających starożytności, kiedy to wywary z warzyw wykorzystywano jako bazę dań bezmięsnych, szczególnie w kulturach śródziemnomorskich i azjatyckich. W Europie Zachodniej rozpowszechnił się w kuchni francuskiej i włoskiej od XVIII wieku jako „bouillon de légumes”. W Polsce znany był od wieków – szczególnie w diecie postnej stosowanej w kuchni klasztornej oraz jako baza do zup i sosów w kuchni ziemiańskiej.

      Bulion warzywny – odmiany

      • Bulion klasyczny z marchwi, selera, pietruszki i pora
      • Bulion z pieczonych warzyw (np. z pieczonej cebuli i pomidora)
      • Bulion z orientalną nutą (z imbirem, trawą cytrynową, grzybami shiitake)
      • Bulion ziołowy (z dodatkiem dużej ilości natki pietruszki, liści laurowych, tymianku)
      • Bulion z ciemnych warzyw (np. kapusty włoskiej, porów, karmelizowanej cebuli)

      Bulion warzywny - rodzaje

      • Świeży bulion warzywny (gotowany w domu i spożywany w ciągu 24–48 godzin)
      • Pasteryzowany bulion warzywny (dostępny jako gotowy produkt w kartonach i butelkach)
      • Bulion warzywny w proszku (instant, wymagający rozpuszczenia w wodzie)
      • Bulion warzywny w kostkach
      • Bulion warzywny mrożony (najczęściej domowej roboty, przechowywany w zamrażarce)
      • Bulion w żelu (skoncentrowany, rozpuszczalny w wodzie)

      Bulion warzywny – zamienniki

      • Wywar z grzybów suszonych – intensywniejszy w smaku, nadaje daniu głębi, lecz zmienia profil smakowy na bardziej ziemisty; stosować w takiej samej objętości.
      • Woda z przyprawami (np. z liściem laurowym, zielem angielskim, cebulą) – mniej aromatyczna, wymaga dłuższego gotowania lub większej ilości przypraw.
      • Bulion z kostki warzywnej – szybki w przygotowaniu, należy kontrolować zawartość sodu; stosować zgodnie z instrukcją producenta.
      • Bulion drobiowy (do niewegańskich przepisów) – zmienia charakter potrawy, dodaje umami i tłuszczu; stosować 1:1, jednak danie nie zachowa wegetariańskiego charakteru.

      Co zrobić z bulionem warzywnym?

      Bulion warzywny stanowi podstawę wielu tradycyjnych zup, takich jak minestrone, krem z dyni, zupa kalafiorowa czy barszcz czerwony – zarówno w kuchni polskiej, jak i śródziemnomorskiej. Jest nieodzownym składnikiem risotta i kaszotta jako płyn do podlewania, szczególnie w kuchni włoskiej. Używany bywa też do gotowania kaszy, ryżu oraz jako baza do sosów roślinnych, consommé warzywnego czy dashi w wersji wegetariańskiej.

      Jak przechowywać bulion warzywny?

      Świeżo przygotowany bulion warzywny należy przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku nie dłużej niż 2–3 dni. Można go również zamrozić w porcjach w plastikowych pojemnikach lub foremkach do lodu – w zamrażarce może być przechowywany nawet do 3 miesięcy. Gotowe wersje pasteryzowane należy przechowywać zgodnie z datą przydatności do spożycia; po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

      Kołduny
      Przepis

      Kołduny

      A star rating of 4.4 out of 5.157 ocen
      0 komentarzy
      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.