cheddar

      Cheddar - właściwości

      Jeśli chodzi o cheddar, ser ten nie ma chronionej receptury, co oznacza, że różne zakłady mleczarskie mogą go produkować według własnego przepisu. Zasadniczo jednak ser dojrzewający cheddar powinien być twardy, o niskim poziomie wilgotności, z przynajmniej 50-procentową zawartością tłuszczu i poziomem kwasowości pomiędzy 5.2 a 5.3 pH. Takie wymogi przekładają się na to, jaki ser cheddar smak finalnie uzyska. Określa się go zwykle jako kremowy, słono-słodki, z pikantnością wyraźną, lecz o różnym natężeniu. Ważna jest także konsystencja: jednolita, a jednocześnie topiąca się do gładkiej masy.

      W sklepach najczęściej kupić można ser cheddar o charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwie. Wcale nie jest ona jednak tradycyjna. Oryginalny brytyjski cheddar jest jasny, niemal biały. Aby zmienić kolor, w procesie produkcyjnym do sera dodaje się naturalny barwnik annatto, pozyskiwany z amerykańskiego drzewa - arnoty właściwej, który nadaje żółty lub pomarańczowy odcień, w zależności od stężenia.

      Cheddar - do czego pasuje?

      Warto zapytać, mówiąc o serze, jakim jest cheddar: do czego pasuje on najlepiej? Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wysokiej topliwości, dzięki której świetnie sprawdza się w zapiekanych daniach na ciepło. Znakomicie komponuje się z pieczywem różnego rodzaju, wszystkimi warzywami oraz makaronem. Pokrojony w kostkę wykorzystać można jako element sycących sałatek lub jedną z warstw kanapek, zarówno tych na zimno, jak i ciepłych tostów.

      Koneserzy i miłośnicy desek serów preferują, rzecz jasna, spożywanie cheddara na zimno, jako dodatku do wina oraz owoców. Sprawdzi się też jako składnik dipów lub sosów z dodatkiem ostrych przypraw i ziół, a także jako stopiona skorupka na frytkach oraz nachosach.

      Cheddar - pomysły na potrawy

      Ser cheddar zastosowanie w kuchni znajduje bardzo szerokie. Może być elementem dań śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych, niezależnie od tego, czy chcemy podać je na ciepło czy na zimno. Można używać go do pizzy, quesadillas, zapiekanek, omletów, tostów. Stanowi wartościowe uzupełnienie sałatek warzywnych. Jedną z najbardziej kanonicznych wersji na sycącą kolację lub obiad jest amerykański mac'n'cheese - makaron zapiekany z serem lub bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem cheddar. Trudno bez tego sera wyobrazić sobie dania typu fast food: wysoka topliwość sprawia, że cheeseburger będzie rozpływał się w ustach.

      Startym cheddarem posypywać można zupy-kremy, makarony, pieczone ziemniaki. Świetnie sprawdzi się on także przy faszerowanych, zapiekanych warzywach. Bardzo wykwintne są także białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem. Nadziejemy tym serem również mięsa, na przykład filet z kurczaka.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.