chorizo

      Co to jest chorizo?

      Hiszpańskie chorizo to prosta dojrzewająca kiełbasa, niegdyś robiona powszechnie w każdym domu (ponoć 365 sztuk na potrzeby własne + 50 na wypadek pojawienia się gości), która hiszpańskiego temperamentu doda także nadwiślańskim talerzom i pozwoli zdecydowanie ożywić zwłaszcza jesienną kuchnię.

      Kiełbasa chorizo – przepis

      Kiełbasa chorizo robi się z mięsa wieprzowego (najlepiej z boczkiem), które należy pokroić, wyrobić jak najdokładniej z przyprawami, zostawić na 24 godz., następnie nałożyć do wieprzowych jelit, ukształtować, związać i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu na ok. 50 dni.

      Z przypraw najczęściej używa się pieprzu, czosnku, kminku, tymianku, cebuli, oregano. Absolutnie niezbędna jest jedna: wędzona papryka pimenton de la vera wytwarzana w hiszpańskiej Estremadurze. Spośród innych papryk tego typu wyróżnia ją unikalny, dymny smak, który powstaje w wyniku wędzenia w dymie dębowym lub z ostrokrzewu.

      Zobacz również: Pizza meksykańska z fasolką cayenne

      Kiełbasa chorizo – rodzaje

      Chorizo może być dwóch rodzajów, w zależności od ilości i rodzaju pimenton: dulce (łagodne) i picante (ostre). Różni się również ze względu na jakość i przeznaczenie: vela – najbardziej masowe i przystępne cenowo, używane w codziennej kuchni i jako wędlina; sarta – surowe dojrzewające, do jedzenia jako wędlina i do dań gorących; fresco – surowe, najbardziej aromatyczne, do jedzenia tylko po podgrzaniu, ważny składnik tradycyjnych hiszpańskich potraw jednogarnkowych; iberico – suszone, robione jedynie z mięsa świń rasy iberico, najpopularniejsze jako tapas (przekąska), oraz cular – najbardziej luksusowe, produkowane wyłącznie z szynki (bellota) świń rasy iberico w prowincjach Salamanca i Ávila.

      Gdzie się produkuje kiełbasa chorizo?

      Jeśli na etykiecie znajdziemy nazwę natural lub chasero, to znak, że chorizo pochodzi z małej rodzinnej wytwórni i zostało zrobione najprawdopodobniej ręcznie, według przepisu będącego w użyciu od przynajmniej kilku pokoleń. Surowe chorizo jest też produkowane w Meksyku, Portoryko i Brazylii.

      Gdzie kupić tradycyjne chorizo?

      Miejsce, gdzie będziemy szukać prawdziwą kiełbasę chorizo, zależy od tego, jakiego chorizo potrzebujemy. Jeśli wysokiej jakości, na tapas, powinniśmy go szukać w sieciowych delikatesach specjalizujących się w produktach hiszpańskich.

      Najlepsze cular kosztuje ok. 250 zł/1 kg, iberico – ok. 150 zł. Chorizo ze średniej półki to wydatek 50–70 zł/kg. Jeśli potrzebujemy takiego do jajecznicy, zapiekanki czy gulaszu, wystarczy produkt z dyskontu za ok. 25 zł/kg.

      Przepisy z kiełbasą chorizo

      Z czym jeść kiełbasę chorizo? Hiszpańska kiełbasa jest doskonałym dodatkiem do powoli duszonych dań jednogarnkowych z papryką, cebulą, czosnkiem, warzywami strączkowymi, kartoflami, pomidorami, cukinią i wieprzowym mięsem, zwłaszcza boczkiem. Pasuje do omletów i tortilli, szczególnie z dodatkiem pomidorów. W hiszpańskich barach tapas serwuje się je pokrojone w plastry, z kieliszkiem czerwonego lub różowego wina oraz pieczywem maczanym w oliwie, jako pinchos – na bagietce, z dodatkiem serów i innych wędlin, oraz podsmażone na chrupiąco, a następnie uduszone w cydrze.

      Migas
      Przepis

      Migas

      A star rating of 0 out of 5.0 ocen
      0 komentarzy
      Gumbo
      Przepis

      Gumbo

      A star rating of 0 out of 5.0 ocen
      0 komentarzy
      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.