chrzan

      Chrzan, znany również jako warzęcha, kren lub korzeń chrzanowy, to korzeń rośliny Armoracia rusticana, wykorzystywany przede wszystkim jako ostry dodatek do potraw. Jego intensywny smak uwalnia się po utarciu i kontakcie z powietrzem, co wiąże się z obecnością związków siarki. Chrzan najczęściej stosowany jest w formie startego korzenia – świeżo przygotowanego lub zakonserwowanego w occie. Spotykany jest również w formie przetworów, past, dodatków do musztard czy sosów.

      Chrzan – składniki odżywcze

      Informacje dla: chrzan surowy, 100 g

      składniki:

      • Energia: 0 kcal
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcze: 0 g
      • Węglowodany: 0 g
      • Sód (Na): 800 mg
      • Kwasy tłuszczowe trans: 0 g

      Chrzan – historia i pochodzenie

      Chrzan (Armoracia rusticana) pochodzi z Europy Środkowo-Wschodniej i jest uprawiany od czasów starożytnych. Roślina ta znana była już w starożytnym Rzymie, a w średniowieczu szeroko wykorzystywano ją w kuchni i przetwórstwie w Niemczech, Polsce, Rosji i na Węgrzech. W kulturze żydowskiej chrzan jest symbolem goryczy podczas święta Paschy. Obecnie uprawia się go głównie w Niemczech, Polsce, Czechach, Japonii i Stanach Zjednoczonych.

      Chrzan – odmiany

      • ‘Maliner Kren’ – odmiana niemiecka, uprawiana głównie komercyjnie; korzeń prosty, intensywny smak
      • ‘Bohemian’ – odmiana z USA, tolerancyjna na niektóre choroby; charakteryzuje się łagodniejszym smakiem
      • ‘Variegata’ – jadalna odmiana ozdobna o pstrych liściach, mniej aromatyczna niż klasyczne odmiany chrzanu

      Rodzaje chrzanu

      • Świeży korzeń chrzanu
      • Tarty chrzan w occie lub zalewie cytrynowej
      • Chrzan konserwowy (z dodatkami: jabłka, musztarda, buraki itp.)
      • Chrzan mrożony (domowy lub przemysłowy, rzadko spotykany w handlu detalicznym)
      • Chrzan w proszku (liofilizowany, najczęściej jako składnik mieszanych przypraw)

      Chrzan – zamienniki

      • [object Object]
      • [object Object]
      • [object Object]

      Co zrobić z chrzanu?

      Chrzan jest charakterystycznym składnikiem kuchni środkowoeuropejskiej, zwłaszcza polskiej, niemieckiej, czeskiej i rosyjskiej. Wykorzystywany jest do przygotowywania sosów chrzanowych do mięs – pieczonych, duszonych i wędzonych. Powszechnie towarzyszy tradycyjnym potrawom wielkanocnym, takim jak jajka, biała kiełbasa czy pasztety. Często łączony jest z burakami (tzw. ćwikła z chrzanem) jako dodatek do zimnych mięs. W nowoczesnej kuchni wykorzystywany jest również w formie emulsji, pianek czy purée chrzanowego jako element wyrafinowanej prezentacji dania.

      Jak przechowywać chrzan?

      Świeży korzeń chrzanu należy przechowywać w lodówce, zawinięty w lekko wilgotną ściereczkę lub zamknięty w pojemniku – najlepiej w szufladzie na warzywa. Zachowuje świeżość do kilku tygodni. Po utarciu chrzan szybko traci intensywność – należy go jak najszybciej zakwasić octem lub sokiem z cytryny i przechowywać w lodówce do tygodnia. Gotowe produkty chrzanowe należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w warunkach chłodniczych. Starty chrzan można zamrażać, jednak po rozmrożeniu może zmienić konsystencję i smak – taka forma przeznaczona jest raczej do potraw gotowanych.

      Buraczki z chrzanem - ćwikła
      Przepis

      Ćwikła

      A star rating of 4 out of 5.324 oceny
      0 komentarzy
      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.