ciastka czekoladowe

      Ciastka czekoladowe, zwane również herbatnikami czekoladowymi lub chocolate chip cookies, to popularne wypieki przygotowywane z mąki, tłuszczu (najczęściej masła), cukru oraz dodatków czekoladowych – zwykle w postaci kawałków czekolady mlecznej, gorzkiej lub deserowej. Klasyczna wersja wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych i jest rozpoznawalna dzięki chrupiącej powierzchni oraz miękkiemu wnętrzu. Często spotyka się też warianty z dodatkiem orzechów, kakao, płatków owsianych lub masła orzechowego. Ciastka te są dostępne zarówno jako gotowe wypieki, jak i w formie ciasta do upieczenia w domu. Stanowią jedne z najczęściej wybieranych słodkich wypieków na świecie.

      Ciastka czekoladowe – składniki odżywcze

      • Energia: 429 kcal (porcja: 100 g produktu wypieczonego)
      • Białko: 3,57 g
      • Tłuszcz ogółem: 17,86 g
      • • w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 10,71 g
      • • kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Cholesterol: 36 mg
      • Węglowodany (przyswajalne): 60,71 g
      • • cukry ogółem: 32,14 g
      • • błonnik pokarmowy: 3,6 g
      • Sód: 179 mg
      • Żelazo: 2,57 mg
      • Wapń: 0 mg
      • Witamina A: 0 IU
      • Witamina C: 0 mg

      Ciastka czekoladowe – historia i pochodzenie

      Ciastka czekoladowe mają swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych, gdzie po raz pierwszy zostały przygotowane w latach 30. XX wieku przez Ruth Graves Wakefield. Według popularnej opowieści, dodając kawałki czekolady do ciastek maślanych, spodziewała się, że rozpuszczą się w cieście – tymczasem zachowały swój kształt. Ciastka zyskały popularność po II wojnie światowej i niemal natychmiast weszły do produkcji komercyjnej w USA, a następnie rozprzestrzeniły się na inne kontynenty.

      Ciastka czekoladowe – odmiany

      • Ciastka z kawałkami czekolady (klasyczne chocolate chip cookies)
      • Double chocolate cookies (ze zwiększoną ilością kakao i podwójną porcją czekolady)
      • Ciastka owsiane z czekoladą
      • Ciastka czekoladowe z orzechami (np. z orzechami laskowymi, pekanowymi lub włoskimi)
      • Brownie cookies (intensywnie czekoladowe ciastka o miękkim wnętrzu)
      • Soft baked cookies (miękkie i wilgotne w środku)
      • Ciastka z białą czekoladą lub czekoladą rubinową

      Rodzaje ciastek czekoladowych

      • pieczenie świeże (domowe lub komercyjne)
      • mrożone ciasto do pieczenia
      • opakowane gotowe ciastka przemysłowe
      • ciastka pakowane pojedynczo (na sztuki)
      • surowe, chłodzone ciasto (np. w rulonie lub porcjowane)

      Ciastka czekoladowe – zamienniki

      • Ciastka maślane z dodatkiem czekolady – zachowanie proporcji masła i cukru pozwala uzyskać zbliżoną strukturę.
      • Ciasteczka owsiane z kakao – mniej słodkie, bardziej zwarte; zaleca się dostosowanie ilości tłuszczu.
      • Ciastka migdałowe z kawałkami czekolady – opcja bez mąki pszennej, wymagająca regulacji proporcji wilgotnych składników (np. przez dodanie jajka).
      • Wegetariańskie ciastka z purée bananowym i kakao – alternatywa bez nabiału i jajek; wymaga dostosowania czasu pieczenia.

      Co zrobić z ciastek czekoladowych?

      Ciastka czekoladowe są uniwersalną przekąską wykorzystywaną głównie w kuchni amerykańskiej i europejskiej jako deser, dodatek do kawy lub element prezentów okolicznościowych. W gastronomii często używa się ich jako bazy do deserów warstwowych, pokruszone są składnikiem spodów do serników na zimno, a także elementem strukturalnym w lodach i koktajlach mlecznych. Ich zastosowanie ogranicza się głównie do potraw słodkich, lecz mogą być również używane jako dekoracja lub składnik domowych batoników.

      Jak przechowywać ciastka czekoladowe?

      Ciastka czekoladowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł wilgoci oraz bezpośredniego światła słonecznego – najlepiej do 7 dni. W przypadku większej ilości lub potrzeby dłuższego przechowywania najlepszym rozwiązaniem jest ich zamrożenie. Zarówno gotowe ciastka, jak i surowe porcjowane ciasto można przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy. Przed spożyciem zaleca się rozmrażanie w temperaturze pokojowej albo podgrzanie w piekarniku przez kilka minut w celu uzyskania chrupkości.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.