czarny bez

      Czarny bez

      Opis ogólny: Czarny bez (Sambucus nigra), znany również jako bez dziki, bez lekarski lub bez czarny pospolity, to krzew liściasty występujący naturalnie w Europie, a także uprawiany w Ameryce Północnej i Azji. W kuchni wykorzystuje się najczęściej jego ciemnofioletowe, drobne owoce, zbierane w pełni dojrzałości i poddawane obróbce termicznej. Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu znajdują zastosowanie w przetworach, napojach czy deserach. Surowe owoce są niejadalne i wymagają gotowania przed spożyciem z powodu naturalnie występujących w nich substancji niepożądanych.Czarny bez – składniki odżywcze:

        Uwaga:
      • Dane dotyczą suszonych owoców czarnego bzu, porcja 100 g:
      • Wartości odżywcze:

      • Energia: 293 kcal
      • Białko: 6,67 g
      • Tłuszcz ogółem: 0 g
      • – w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
      • – kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Cholesterol: 0 mg
      • Błonnik: 13,3 g
      • Węglowodany: 66,67 g
      • – w tym cukry: 60 g
      • Witamina A (RAE): 180 µg
      • Witamina C (kwas askorbinowy): 60 mg
      • Sód (Na): 0 mg
      • Wapń (Ca): 67 mg
      • Żelazo (Fe): 1,2 mg

      Czarny bez – historia i pochodzenie: Czarny bez to roślina pochodząca z Europy, znana i wykorzystywana przez człowieka co najmniej od czasów starożytnych. Wzmianki o jej zastosowaniu pojawiają się w pismach rzymskich oraz średniowiecznych zielnikach. Tradycyjnie była obecna w wiejskich ogrodach i dzikich zaroślach, a jej owoce i kwiaty wykorzystywano w kuchni chłopskiej i tradycyjnej, głównie na obszarach środkowej i wschodniej Europy.Czarny bez – odmiany:

      • ‘Haschberg’ – odmiana austriacka, wydająca duże, ciemne owoce; ceniona w przemyśle przetwórczym
      • ‘Samyl’ – odmiana duńska, charakteryzująca się dużą zawartością antocyjanów
      • ‘Sampo’ – odmiana północnoeuropejska, o wysokiej plenności i intensywnym aromacie

      Rodzaje czarnego bzu:

      • Owoce świeże (do gotowania lub na przetwory)
      • Owoce suszone (do naparów, syropów, herbat)
      • Sok z czarnego bzu (najczęściej poddany obróbce termicznej)
      • Konfitury i dżemy z czarnego bzu
      • Kwiaty czarnego bzu – świeże lub suszone (do syropów, lemoniad, ciast)

      Czarny bez – zamienniki:

      • Aronia – podobna barwa i cierpki profil smakowy; dobry zamiennik w syropach lub sokach, może wymagać zwiększenia ilości cukru w przepisie
      • Czarna porzeczka – intensywny smak i wysoka zawartość naturalnych kwasów; sprawdza się w galaretkach i dżemach
      • Śliwka suszona – mniej kwaśna, ale może uzupełniać smak w potrawach z czarnym bzem, zwłaszcza w kompotach i ciastach
      • Borówka czarna – delikatniejszy smak, ale podobna konsystencja po uduszeniu; wymaga modyfikacji proporcji w przepisach

      Co zrobić z czarnego bzu?: Czarny bez szczególnie często wykorzystuje się w kuchni środkowoeuropejskiej – w Polsce, Niemczech, Austrii i na Węgrzech. Z jego owoców przygotowuje się soki, syropy, galaretki, dżemy i kompoty, a także wykorzystuje jako farsz do ciast i pierogów. Kwiaty czarnego bzu są cenione jako składnik lemoniad, win, likierów oraz placków smażonych w cieście naleśnikowym. Przetwory z czarnego bzu dobrze komponują się z mięsem dziczyzny i serem pleśniowym. W kuchniach skandynawskich i brytyjskich stosuje się również ocet oraz wino z kwiatów bzu.Jak przechowywać czarny bez?: Świeże owoce czarnego bzu należy przetworzyć bezpośrednio po zbiorze – należy je ugotować lub wysuszyć. Suszone owoce powinny być przechowywane w szczelnych, szklanych lub metalowych pojemnikach, w suchym i zacienionym miejscu, z dala od źródeł wilgoci i ciepła – maksymalnie do 12 miesięcy. Sok z czarnego bzu można pasteryzować i przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym, ciemnym miejscu. Możliwe jest również zamrażanie: świeże owoce należy wcześniej umyć, osuszyć i zamrozić luzem na tacy, a następnie przesypać do woreczków – do spożycia w ciągu 6–8 miesięcy. Kwiaty należy suszyć w przewiewnym miejscu i przechowywać w papierowych torebkach.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.