czereśnie

      Opis ogólny

      Czereśnie to jadalne owoce drzew z rodzaju Prunus, należących do rodziny różowatych (Rosaceae). Zbierane są głównie z odmian Prunus avium (czereśnia ptasia) oraz Prunus cerasus (wiśnia pospolita, której nie należy mylić z czereśniami). W zależności od odmiany czereśnie charakteryzują się barwą skórki od jasnożółtej, przez czerwoną, aż po niemal czarną. Spotykane nazwy alternatywne to m.in. „czarna czereśnia”, „czereśnia deserowa” oraz lokalnie „trześnia”. W kuchni wykorzystywane są zarówno na surowo, jak i w przetworach, deserach i wypiekach.

      Czereśnie – składniki odżywcze

      Surowe czereśnie – składniki odżywcze podane dla 100 g::

      • Energia: 300 kcal
      • Białko: 5 g
      • Tłuszcze ogółem: 0 g
      • – w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
      • – kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Błonnik pokarmowy: 5 g
      • Węglowodany (różnica): 70 g
      • – cukry ogółem: 42,5 g
      • – cukry dodane: 0 g
      • Sód (Na): 0 mg
      • Wapń (Ca): 25 mg
      • Potas (K): 850 mg
      • Żelazo (Fe): 2,5 mg
      • Witamina D (D2 + D3): 0 µg
      • Cholesterol: 0 mg

      Czereśnie – historia i pochodzenie

      Czereśnie pochodzą z regionów południowo-wschodniej Europy oraz Azji Zachodniej. Już w starożytnym Rzymie były uprawiane i cenione jako owoce deserowe. W średniowieczu rozpowszechniły się w Europie dzięki klasztorom, które zakładały sady owocowe. W Polsce uprawa czereśni sięga średniowiecza i do dziś odgrywa istotną rolę w sadownictwie oraz kuchni.

      Czereśnie – odmiany

      • Burlat – jedna z wcześniejszych odmian, o dużych, czerwonych owocach
      • Kordia – popularna odmiana o ciemnoczerwonych, jędrnych owocach, ceniona za smak i trwałość
      • Regina – późna odmiana z dużymi, ciemnymi owocami; nadaje się do spożycia na surowo i do przetworów
      • Lapins – samopylna odmiana o słodkich, twardych owocach
      • Summit – odmiana o dużych, jasnoczerwonych owocach i słodko-kwaśnym smaku

      Rodzaje czereśni

      • surowe – spożywane na świeżo jako przekąska lub składnik deserów
      • mrożone – wykorzystywane w wypiekach, kompotach i musach; charakteryzują się wydłużonym okresem przydatności do spożycia
      • w syropie – używane do deserów, koktajli i lodów
      • suszone – rzadziej spotykane, stosowane do ciast i musli
      • kandyzowane – składnik dekoracyjny do ciast i wypieków
      • marynowane – dodatek do mięs i serów

      Czereśnie – zamienniki

      • wiśnie – mają bardziej kwaśny smak, dobrze sprawdzają się w tych samych przepisach; zaleca się zmniejszyć ilość dodawanego cukru przy zastępowaniu nimi czereśni
      • morele – mają podobną konsystencję po obróbce termicznej; dobrze sprawdzają się w ciastach i przetworach
      • śliwki – odpowiednie do ciast i kompotów; w formie suszonej nadają się także do sosów oraz jako nadzienie
      • jagody – alternatywa do deserów na zimno oraz dań śniadaniowych; mają odmienny profil smakowy, ale podobny balans słodyczy i kwasowości
      • maliny – nadają się do lodów, kompotów i deserów, lecz są mniej zwarte, co wpływa na strukturę potrawy

      Co zrobić z czereśni

      Czereśnie wykorzystywane są zarówno w kuchni słodkiej, jak i wytrawnej. Występują w deserach, takich jak ciasta drożdżowe, tarty, clafoutis, kisiele i galaretki. W kuchni środkowoeuropejskiej stosowane są do kompotów, nalewek i konfitur. W gastronomii francuskiej i niemieckiej dodawane są do wypieków i przetworów. Coraz częściej używane są także w nowoczesnych daniach wytrawnych – jako składnik sosów do mięs, zwłaszcza dziczyzny i drobiu.

      Jak przechowywać czereśnie

      Czereśnie najlepiej przechowywać w lodówce, nieumyte, w luźno zamkniętym pojemniku lub papierowej torebce, co zapobiega skraplaniu się wilgoci. Optymalna temperatura to 0–4°C. Można je również zamrozić – należy je wcześniej umyć, osuszyć, wypestkować i rozłożyć pojedynczo na tacy w zamrażarce. Po zamrożeniu należy je przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku strunowym. Czereśnie w tej formie nadają się do wypieków i koktajli. Suszenie jest możliwe w suszarce do owoców – przedtem należy czereśnie wypestkować i przekroić na połówki. Czereśnie marynowane i te w syropie należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, a po otwarciu trzymać w lodówce.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.