
Oscypkowe ruloniki
- czerstwy chleb: 1 szt.
- oscypek: 6 szt.
- musztarda: 150 g
- czarne oliwki: 5 szt.
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
- suszone pomidory: 6 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Chleb kroimy w kostkę o bokach nie większych niż 1 i 1/2 cm.
krok 2
Oscypki tniemy wzdłuż na cienkie plasterki. Partiami smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoto niecałe 2 min. Każdy plasterek smarujemy cieniutko musztardą owijamy go dookoła kawałeczka chleba i przekłuwamy nie pionowo, lecz ukośnie drewnianą wykałaczką. Przygotowujemy to partiami dość szybko w miarę smażenia, dlatego że oscypek po ostygnięciu staje się twardy i nie daje się już formować w ruloniki.
krok 3
Resztę musztardy wkładamy do szprycy cukierniczej. Na każdy rulonik wyciskamy rozetkę musztardy, a w jej środek wkładamy gałązkę natki pietruszki, malutki kawałek suszonego pomidora lub plasterek czarnej oliwki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

