czerwona cebula

      Czym się różni cebula czerwona od białej i żółtej?

      Czerwona cebula w porównaniu do innych odmian posiada bardziej wyrazisty, kwaskowaty i ostry smak. Cechuje się również większą chrupkością, a także posiada cienkie, delikatne warstwy. Zaletę czerwonej cebuli stanowi również to, że w znacznie mniejszym stopniu od pozostałych odmian pozostawia nieprzyjemny zapach z ust.

      Co można zrobić z czerwonej cebuli?

      Cebula czerwona, za sprawą swojej wyrazistej barwy, doskonale sprawdza się jako składnik sałatek. Popularna jest również konfitura z czerwonej cebuli, a także różnego typu sosy na jej bazie, w tym zwłaszcza indyjski chutney z czerwonej cebuli. Jest to gęsty sos, w którym obok cebuli znajdują się takie składniki jak m.in. rodzynki, musztarda, ocet i czosnek. Wybornie smakuje z różnego rodzaju potrawami, a zwłaszcza z mięsem.

      Czerwona cebula świetnie smakuje zarówno na surowo, jak i smażona, pieczona i duszona. Można również wykorzystać ją jako składnik do szaszłyków, dodawać do kasz, zup, pieczywa czy makaronów.

      Przepisy z czerwoną cebulą

      Przedstawiamy kilka inspiracji na wykorzystanie czerwonej cebuli w kuchni. Marmolada z czerwonej cebuli to pyszny dodatek do wielu potraw, w tym mięs i sałatek. Wystarczy zagotować ją razem z octem winnym i cukrem, a następnie przechowywać w lodówce. Po otwarciu może pozostać w niej przez maksymalnie 5 dni.

      Oryginalną propozycją dla wegetarian jest wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu. Potrawa ta wychodzi bardzo sycąca, aromatyczna i pikantna. W bezmięsnym leczo nie może zabraknąć tofu, wędzonej papryki oraz czosnku. Danie to świetnie smakuje zwłaszcza zimą, ponieważ doskonale rozgrzewa.

      Innym pomysłem na diecie wege jest kuskus z selerem naciowym i orzechami. Najlepiej wykorzystać do jego przygotowania orzechy nerkowca oraz pistacje. Nie może również zabraknąć wyrazistego pepperoni, papryki w czerwonej i żółtej barwie, ogórka oraz sosu sojowego. Jego to wyjątkowo sycąca potrawa, którą warto zabrać ze sobą do pracy.

      Kolejna warta uwaga inspiracja to sałata chlebowa toskańska. Ta włoska specjalność świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy i uroczystości, w tym urodziny, imieniny, jubileusze ślubu czy wesela. Jej bazę stanowi czerstwy chleb z poprzedniego dnia, którego nie trzeba będzie wyrzucać. W sałatce nie może również zabraknąć filetu z kurczaka, pomidorków koktajlowych, octu winnego, oliwy z oliwek, kaparów oraz szynki parmeńskiej.

      Jeszcze innym pomysłem jest cebula faszerowana kuskusem, idealna z okazji luźnych spotkań ze znajomymi typu wieczór kawalerski, sylwester czy zabawa karnawałowa. Kuskus zapiekany w cebuli najlepiej wychodzi z dodatkiem masła, bulionu warzywnego oraz suszonych owoców. Warto również ozdobić wydrążone cebule posiekaną natką pietruszki.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.